Ugrás a fő tartalomra

Új Élet,Új kezdet

Régen volt már bejegyzésem...azóta sok minden történt :-)

Igazán nyáron nem sok új recept születik, mert a gyerekek kedvenceit készítem, ők pedig az elmúlt időszakból válogatnak, így nincs nagy lehetőségem az új kísérletekre. Erre jó az ovis időszak :-) A tesztalanyok pedig fehéren-feketén közlik az eredményt :-)
Képtalálat a következőre: „természet”
kép forrása: www.ebredezok.hu
Most, hogy már három gyermekünk van, igazán kihívás minden. Mivel nekünk nincs segítségünk, így sok gondolkodást igényel minden :-) De fontos a megfelelő táplálkozás, testmozgás, a lélek tápláléka, mai most abban merül ki, hogy látjuk gyermekeinket, ahogy fejlődnek :-)

Új Élet nemcsak a harmadik kisfiúnkat jelenti, hanem ilyenkor új életet kell egy családnak megszoknia. Egyáltalán meg kell ismernünk az új lakótársunkat, ami tegyük hozzá igen izgalmas, mire rájövünk, hogy Ő nem három óránként szeretne enni, mint elődjei, s ezzel ne is erőlködjünk.... avagy altatást is másként kívánja...harmadrészről ő már teljesen vega gyerekként látta meg a napvilágot és szabad születésben...:-) Nos ilyenkor számomra is egy új élet kezdődik, avagy vissza kapom a testem egy részét. 

Új kezdet, mert újra fel kell építeni a testem, lelkem, elmém. Ez nem egyszerű, de reméljük, nem is lehetetlen :-) Hála, nem olyan helyen élünk, ahol csak nyers foka húst kellene ennem....és az évszakok is igen változatosak. Nem kell kézzel mosnom, kígyókra vadásznom :-)

Tehát jönnek az új receptek, amelyek igyekeznek minél jobban a természetben harmóniával készülni. Fontos még mind a Hold, az évszakok, a változatosság, íz, és látvány!
Amit nem számolok, azok a kalóriák, szénhidrátok és tárasai. és miért nem? Igaz, hogy én kövér vagyok, de nem gyenge! Hét éves korom óta fogyókúráztattak, aminek meg is volt az eredménye, mert a társadalom által elfogadott vékony kategóriában voltam. DE ára is meg volt, mert beteg lettem. 
Most már tudom, hogy tápláló ételeket kell adni a szervezetnek, amelyekből felépíti saját magát. E mellett mozogni kell minden nap, és lelket is kell gondozni. 
Nincs olyan, hogy ez a három pillér minden pillanatban harmóniában van. Az embernek minden egyes nap dolgoznia kell rajta, hogy valahogy ezeket egyensúlyba hozza :-)

Így kezdj minden egyes napot, mintha az Új Életed - Új Kezdeted lenne! Ne mérgezd magad-környezeted feleslegesen!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!