Ugrás a fő tartalomra

Böjti összegzés- 2016

A párom idén 5. alkalommal csinálta végig a böjti időszakot növényi ékezéssel!

Összegzésként elmondhatjuk, hogy nagyon jól viselte! Ahogy idáig minden alkalommal, most is szépen kitisztult, ezt főleg az arcán lehetett észrevenni- megfiatalodott! Energiája nőtt! Terhelhetősége nőtt!

Viszont növényevőként az ember nem teheti meg, hogy egyszerűen egy pékségben megegyen egy pogácsát, mert biztos, hogy van benne tejtermék. Így mindig magánál kell lennie valami hazainak, hogy ne legyen éhes.
Másrészről a vendégségekben sem fogadják el, hogy böjtöl.
Magam is tudom, hogy vegetáriánusként vendégségben még mindig nem gondolnak arra, hogy én nem eszek húst, és kevés állati eredetű ételt eszem. Viszont ezt nem hangoztatom, mert abban reménykedek, hogy hátha legalább valami húsmentest kapok.... de legtöbbször nem eszek....
Így jó lenne, ha már végre tudomásul vennék az emberek, hogy vannak vegánok és vegetáriánusok! Olyan érdekes, hogy a paleo étkezésre bárhol lehet kapni valami ételt, de vegaként nagyon ritkán lehet valami ehetőt kapni....  Ezért van az, hogy sok vegetáriánus egy idő után lemond inkább a vegaságról, hogy változatosan tudjon vendégségekben enni. Ne kelljen egyfolytában rántott zöldséget és sajtot ennie.
Én nem tudom megenni a húst, úgy hogy én még biztos nem fogok visszaszokni. :-)

A párom a böjt után visszatér a hétköznapi étkezéséhez, ami nagy részben növényi. Viszont ő néha eszik húst, tejterméket, tojást.

Jó azért tudni, hogy egyes kutatások bebizonyították, hogy az éltet a növényi étkezés 70%-kal hosszabbítja meg. Tehát érdemes minél kevesebb állati eredetű ételt fogyasztani! Ez egy folyamat, nagyon ritka az, aki egyből növény evő lesz. Mindenki maga dönti el, hogy mitől érzi magát jobban. Ehhez viszont tapasztalatokat kell a saját testünkről gyűjtenünk. :-)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!