Ugrás a fő tartalomra

2016- Böjt


Őszintén már azt sem tudom, hogy hanyadik böjtünk ez már...lehet, hogy 4-5? A párom ezt jobban tudja! Az idei böjt abban lesz más, hogy én azért amit megkívánok enni fogok a baba miatt. Így mondhatjuk, hogy a családunkban egyedül a férjem fog böjtölni és méregteleníteni! Ami azért így elég nagy kihívás lesz számára :-)

Mire készülj:
- 43 napig nincs hús
kép forrása: kerekegészség.hu
- nincs fehér cukor
- nincs állati eredetű zsiradék
- nincs fehér liszt
- nincs kalória és szénhidrát számlálás!
- nincs fehérje porok fogyasztása!
- nincs tojás
- nincs állati eredetű tejtermék

Ami van:
- sok zöldség
- gyümölcs
- teljes értékű gabonák, magvak
- hidegen sajtolt olajok
- nem hidrogénezett kókuszzsír
- finom ízek
- megtisztulás minden szinten
- több energia
- növényi tejtermékek
- bio magyar tofu



Én már ma elkezdek csíráztatni magvakat, mert a tél vége felé azért a vitamin raktárak kimerülnek, jó ha van egy kis friss-természetes utánpótlás!

Mivel pótoljuk a fehérjét?
Sokan kétségbe esnek, ha húst és tejtermékeket kivonják az étrendjükből, hogy akkor fehérje hiányuk lesz,és nem lesz erejük...Na azért annyi fehérjére nincs szükség, vagyis mindenkinek más mennyiség-erre nincs egyen érték, mert mindannyian különbözőek vagyunk! Sok tévhit létezik a fehérjékről! Nem fog senki belehalni, ha nem eszik húst! :-) Erre jó példa a férjem :-) nem beszélve rólam :-)

Növényi fehérjék közül pár:
- köles
- magvak
- hüvelyesek
- módjával szejtán
- gombák
- rizs
- quinoa

Mivel pótoljuk a tojást?
Sok ételbe szükség lenne tojásra, de igazán sok trükk létezik ennek a pótlására. Ilyen az őrölt lenmag, chia mag, gabona, stb.

Mivel most nem teliholddal kezdünk, így nem méregtelenítjük egyből a májat, hanem tisztítjuk a vastagbelet. Ha előtte sok állati eredetű dolgot ettél, akkor már az is tisztulás, hogy ha ezeket elhagyod! Illetve az árpa teával indítunk! Erről már korábban írtam!

Jó készülődést! Jövő héten pénteken kezdünk!



Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!