Ugrás a fő tartalomra

Böjt- 2015!



Eltelt ismét egy év, és mi idén is végig csináljuk a böjti időszakot! Hú, én már alig várom!! :-)
kép forrása:www.vitalzone.hu
Idén is a következő szempontokat tartjuk szem előtt:
- semmi hús (én vegetáriánus vagyok, úgy, hogy ez könnyen megy, de a párom szokott néha húst enni)
- semmi tojás (én nagyon ritkán eszem, párom is )
- semmit tejtermék (már jó ideje nem iszom tejet. A gyengém még néha a sajt és a tejföl. Párom sem iszik tejet, de sok sajtot, tejfölt, vajat eszik)
- semmi állati eredetű zsiradék (nincs is jelen az életemben kivéve néha a vaj. A párom néha eszik)
- felépített méregtelenítés: mivel újholddal kezdődik a böjt kettős érzet van bennem. Egyrészt jó, mert jobban el tudjuk engedni a régi dolgokat, de másrészről el kezd növekedni a hold, ami azt jelenti, hogy méregtelenítés szempontjából majd a következő telihold lesz inkább lényeges. Ezzel együtt jár az is, hogy valószínűleg nem igazán fogunk még fogyni, hanem csak azután.

Miért jó?
Több év tapasztalata alapján mondhatom, hogy kicserélődünk! Frissebbek, fiatalosabbak leszünk! Jobban bírjuk az élet kihívásait! Jól érezzük magunkat! Nem mellegesen fogyunk!

Ha velünk tartasz ezekre az alapanyagokra lesz szükséged, amelyek mindig legyenek raktáron:
- köles
- zab,
- tönköly liszt
- barna rizs
- hajdina
- árpa
- amaránt mag

- lenmag
- szezámmag
- napraforgó mag
- tökmag

- mandula
- dió
- mák

- hidegen sajtolt tömagolaj
- hidegen sajtolt búzacsíra
- hidegen sajtolt lenmagolaj
- nem hidrogénezett kókuszzsír
- hidegen sajtolt napraforgó olaj
- repceolaj

sok-sok zöldség, gyümölcs!

Jó ha van búzafüved, lének! De beszerezheted porban, vagy kapszulában is!
Mi még inni fogunk kombuchát is! Felváltva a búzafűlével és az árpafülével!

Jó ha van egy jó turmixgéped, aprítód is! Mert használjuk majd!

Szóval ennyi előjáróban. Jövő héten jelentkezem az első heti programmal!

Ne feledd egy hét múlva kezdünk! :-)

Jó felkészülést!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!