Ugrás a fő tartalomra

Gabonatej készítő automata- tapasztalat

Tavasz óta társam a gabonatej-, tejszín készítő automata. Szinte naponta használom így leírom a tapasztalataimat:

kép forrása: www.gabonatej.hu
- Nagyon praktikus! Gyorsan elkészíthető benne a tej, tejszín. Csak belerak az ember mindent és készen is van.
- Finom! Krémes állagra turmixol!

Tapasztalat:
- Egy ideig mindig adtam hozzá minden egyes főzéshez egy kupaknyi kókuszt, mert a recept azt írta, mert így nem nyálkásodik, plusz kálcium forrás miatt. Viszont sok esetben felesleges, mert úgy is nyálkás.pl.: zab, rizs
- Nem adok hozzá édesítőt. Mert ha főzöm, sütöm, akkor eleve a tésztába, krémbe teszek édesítőt. Ha pedig megisszuk, akkor mézet használok
- Nem adok hozzá olajat, vagy zsiradékot. Mert ha főzőm-sütöm, akkor eleve rakok hozzá, ha pedig megiszom, akkor langyos állapotában keverem hozzá, amire szükségem van. Használom ekkor: a mákolajat, dió olajat, mandula olajat
- Nem teszek bele sót
- Tejszín esetében pedig zsiradékként kókuszzsírt teszek. Ha édes tejszínt készítek habnak, akkor hozzá adok nádcukrot is.

Tejvariációk:
Nem mindegy, hogy az ember mire fogja használni a tejet. Süt-e vele, csak megissza, vagy kásának?

Inni:

Ha  nem sűrű italt szeretnénk:
- kókusztej
- mandulatej
(én nem szoktam semelyikhez hozzátenni plusz kókuszt, így is finom)

Ha sűrűbb italt szeretnénk, vagy kakaónak:
- kókusz+pici zab
- mandula+pici rizs

Ha "dúsított" sűrűbb italt szeretnénk:
- mandula+pici aranylen

Főzéshez-sütéshez:
Én ekkor kicsit sűrűbb változatát választom, tehát a jól sűrűsödő zabot, rizst. Ekkor 1 literhez 1 mérő kupaknyit használok. Nem teszek hozzá plusz kókuszt, mert akkor is nyálkásodik, ha hozzáadok, és sokszor nem kell hozzá még egy íz.

Összességében nagyon meg vagyok elégedve az automatával! Nagyon szeretem ! :-)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!