Ugrás a fő tartalomra

Lassagne búzahússal

Be kell vallanom, hogy a húsmentes rakott ételeim nem sikerülnek a legfinomabban.. ezt még fejlesztenem kell! A gond ott adódik, hogy hiányzik belőle a darált húst. Most erre találtam azt, hogy szejtánt készítek, majd húsdarálón ledarálom, és úgy kezelem, mint a sima darált húst.  Itt most a lassagne tésztát is magam készítettem! Isteni finom lett! :-)
Ebben a receptben jól is sikerül! Majd kíváncsi leszek egy rakott zöldbab, vagy rakott kelkáposzta esetében hogyan működik, de majd erről is beszámolok!

Hozzávalók a tésztához:
- kb. 20 dkg fehér tönköly rétesliszt
- 1 db tojás- elhagyható
- 2 evőkanál olíva olaj
- só
- annyi langyos víz, amennyivel gyúrható állagú lesz

A tészta elkészítése:
- az összetevőket jól összekeverjük
- a lényege, hogy egy kemény, de mégis nyújtható állagú tésztát kapjunk

Hozzávalók a töltelékhez:
- 3 szelet búzahús ledarálva
- 1 pici üveg sűrített paradicsom
- 5 nagy paradicsom
- só, borsikafű, oregáno, bazsalikum, kakukkfű
- 2 evőkanál olíva olaj
- 5 db fokhagyma
- víz

A töltelék elkészítése:
- olíva olajon megfuttatjuk a fokhagymákat
- hozzáadjuk a fűszereket
- majd a ledarált szejtánt és a sűrített paradicsomot
- kicsit pirítjuk és felöntjük kevés vízzel. A szejtán vesz fel vizet! Annyi kell hozzá, hogy egy hígabb szószt kapjunk. A tésztának is kell majd folyadék, hogy megpuhuljon!

Én készítettem hozzá besamel mártást is, de elhagyható. A besamel nagyon egyszerű, hiszen egy kis kókuszzsíron megfuttatunk 1-2 evőkanál tönköly fehér lisztet, 1-2 gerezd fokhagymát. Teszünk hozzá sót, fehér borsot, majd felöntjük tejjel. Én ebben az esetben kecsketejjel készítettem.

A lassagne összeállítása:
- a tésztákat vékonyra nyújtjuk
- egy kis szószt, vagy besamelt az sütő edény aljába teszünk, rá a tésztát- majd a szószt - karikákra vágott paradicsomot-és így folytatjuk
- a végén maradjon még egy kis szósz a tetejére, vagy besamel!
- szórtam rá kecskesajtot
- betesszük a sülni 180 fokra

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Egészséges "kolbász-hurka"

Ezen a recepten több hónapig dolgoztam! Nagyon sok munkám van benne!  Az ötlet onnan jött, hogy a párom nagy kolbász mániás. Nagyon szereti a füstöltet-sültet. Úgy van vele, mint Gombóc Artúr a csokival. Így igyekeztem ezt azt az álmát is megvalósítani, ami nem volt egyszerű. A boltokban kapható "kolbász" nem hasonlít a kolbászra, nem lehet főzni vagy sütni. Én viszont olyat szerettem volna, amit lehet főzni és sütni is. Sikerült! :-)) Mi most tepsis burgonyával és saját eltevésű cseresznye befőttel ettük. De kóstoltuk már mustárral is! Nekünk nagyon ízlik!! :-)) Kolbász: - 4 maréknyi apró szemű zabpehely -  fél vöröshagyma,3 db fokhagyma, pirospaprika, só, bors - 2 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál napraforgómag - 2 teáskanálnyi búzasikér - barna rizsliszt- amennyit felvesz - víz Az egészet összekeverjük vízzel. Kicsit hagyjuk önmagában ázni, majd kóstoljuk, hogy kell-e még bele valami. Nos innen lesz nem teljesen vega. Hiszen én nem t