Ugrás a fő tartalomra

Almás süti

Bizonyára sokan ismerik az alábbi sütit, amelyet a nagymamák sütnek nagy szeretettel.
Biztos sokan el is készítik. Viszont most egy egészségesebb változatát teszem közzé!
 Az eredeti recept Babi konyhájáról való, amit jó magam sokat szoktam nézegetni, mert nagyon jó kis recepteket tesz közzé, és egy kis átalakítással némelyik süti még finomabbá válik!


Hozzávalók:

Tészta:
- 25 dkg fehér tönköly liszt
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
- csipet bio vanília
- 1 evőkanál nádcukor
- 1 csipet só
- 3 evőkanál tejföl
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál kókuszzsír
- 1 tojás
- 1 teáskanál bio sütőpor

Töltelék:
- 1 kg alma (hámozás után mérjük)
- fahéj, szárított citromhéj
- 4 maroknyi zsemlemorzsa
- 3-4 evőkanál nádcukor (helyettesíthetjük nyírfacukorral is)

Elkészítése:
- a tölteléket készítettem el először. Az almát lereszeltem és összekevertem a maradék hozzávalóval.
- tésztához a száraz anyagokat (liszt, cukor, vanília, sütőpor) össze keverjük
- a puha vajat a cukorral habosra keverjük
- hozzáadjuk a tejfölt, kókuszzsírt, tojást
- majd a végén a lisztet
- lágy tésztát kell, hogy kapjunk. Ha túl kemény akkor még adunk hozzá kókuszszírt és tejfölt.
- ketté válasszuk a tésztát
- egy tepsi aljába az egyik felét tesszük, rá a tölteléket, majd ismét a tésztát
- a tetejét megszurkáljuk és tojás sárgájával bekenjük.
- előmelegített sütőben 150 fokon készre sütjük

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Egészséges "kolbász-hurka"

Ezen a recepten több hónapig dolgoztam! Nagyon sok munkám van benne!  Az ötlet onnan jött, hogy a párom nagy kolbász mániás. Nagyon szereti a füstöltet-sültet. Úgy van vele, mint Gombóc Artúr a csokival. Így igyekeztem ezt azt az álmát is megvalósítani, ami nem volt egyszerű. A boltokban kapható "kolbász" nem hasonlít a kolbászra, nem lehet főzni vagy sütni. Én viszont olyat szerettem volna, amit lehet főzni és sütni is. Sikerült! :-)) Mi most tepsis burgonyával és saját eltevésű cseresznye befőttel ettük. De kóstoltuk már mustárral is! Nekünk nagyon ízlik!! :-)) Kolbász: - 4 maréknyi apró szemű zabpehely -  fél vöröshagyma,3 db fokhagyma, pirospaprika, só, bors - 2 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál napraforgómag - 2 teáskanálnyi búzasikér - barna rizsliszt- amennyit felvesz - víz Az egészet összekeverjük vízzel. Kicsit hagyjuk önmagában ázni, majd kóstoljuk, hogy kell-e még bele valami. Nos innen lesz nem teljesen vega. Hiszen én nem t