Ugrás a fő tartalomra

Házi sajt - Rántott sajt


Nos, amit mindig meg tudnék enni az két dolog: a somlói galuska, a másik a rántott sajt! Sokat próbálkoztam/próbálkozom a házi sajt gyártásával. Kisebb-nagyobb sikerrel azért mindig az asztalra kerül. Sok receptet kipróbáltam, mindenkitől tanulok. Most megosztok egy olyan házi sajt receptet, amelynek az alapját a Krisna-völgyben tanultam a másik felét pedig nagy házi sajtkészítőktől.

Házi sajt:

- 4 liter házi tej
- literenként 1 db citrom leve
- só

Áztatáshoz: só, víz

Elkészítés:

- a házi tejet felforralom
- hozzáadom a citromoknak a levét a sóval összekeverve (mindenki ízlése szerint sózzon)
- ekkor összekapja a sajtrészt a citrom
- tetra pelenkába lecsöpögtetem, közben kezemmel formázom
- hagyom egy éjszakát önmagában száradni
- másnap beleteszem egy jó sós-vizet oldatba
- ebben van olyan 1-2 napot
- majd rácson szárítom
- ezek után már van kérge, lehet szeletelni, reszelni

Ebből készítem a rántott sajtot is. Azóta is néha megeszem az étteremben a rántott sajtot, de érzem rajta azt a műanyag ízt...ha valaki az otthoni sajtból egyszer készít rántott sajtot, kétszer is meggondolja, hogy meg vegye-e a boltit!

Jó Étvágyat

Megjegyzések

  1. Én is rendszeres sajt-készítő vagyok! Még nem rántottam, de mivel a házi sajt nem olvad, hanem szépen sül, pirul, így a sült szalonna és hagyma mellé a platnin házi sajtot is szoktunk sütni! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Egészséges "kolbász-hurka"

Ezen a recepten több hónapig dolgoztam! Nagyon sok munkám van benne!  Az ötlet onnan jött, hogy a párom nagy kolbász mániás. Nagyon szereti a füstöltet-sültet. Úgy van vele, mint Gombóc Artúr a csokival. Így igyekeztem ezt azt az álmát is megvalósítani, ami nem volt egyszerű. A boltokban kapható "kolbász" nem hasonlít a kolbászra, nem lehet főzni vagy sütni. Én viszont olyat szerettem volna, amit lehet főzni és sütni is. Sikerült! :-)) Mi most tepsis burgonyával és saját eltevésű cseresznye befőttel ettük. De kóstoltuk már mustárral is! Nekünk nagyon ízlik!! :-)) Kolbász: - 4 maréknyi apró szemű zabpehely -  fél vöröshagyma,3 db fokhagyma, pirospaprika, só, bors - 2 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál napraforgómag - 2 teáskanálnyi búzasikér - barna rizsliszt- amennyit felvesz - víz Az egészet összekeverjük vízzel. Kicsit hagyjuk önmagában ázni, majd kóstoljuk, hogy kell-e még bele valami. Nos innen lesz nem teljesen vega. Hiszen én nem t