Ugrás a fő tartalomra

Böjt - 6. nap

Juhéj! Ma jó napom volt (minden negatív külső tényező ellenére)! Nem volt ma fejfájás, gyönyörűen sütött a Nap. Rengeteg energiám van!! :-) Kint is voltam ma a kertben. Egy kicsit ástam. Készítettem a gyógynövényeimnek a helyet.
Már tervezgetem a zöldséges kertet is. Természetesen nem használunk semmilyen vegyszert és műtrágyát. A biokertészet alapjai alapján tervezgetünk.

Ma már világossá vált, hogy mi is "hiányzik" a böjt alatt. Ez nem mást mint a tejföl, sajt és a tojás.. ezeknek az íze. Minden mást azért lehet "helyettesíteni", de ezeknek az ízét nem tudtam még.

Mai menü

Reggeli: hidegen sajtolt olajok (paprika, szőlő, tökmag, lenmag, búzacsíra), tönköly kenyér, gyömbéres-citromfüves gyógytea

Délelőtt: Sütőtök lé

Ebéd: Hamis gulyás leves - egy óra elteltével - bulguros töltött karalábé vegán tejföllel

Délután: Nem tudtam ellenállni ismét a vörös káposztának... :-) így ismét alma-vörös káposzta lé lett

Este: pár szem vegán pogácsa és árpa tea

Holnapi menü

Reggeli: Zabpehely kása
Délelőtt-Délután: alma-grapefruit-vörös káposzta lé
Ebéd: Hamis gulyás leves, vegán burgonyás fánk
Vacsi: gyógytea

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd...

Zabos bögrés süti- vegán

Gyors, egyszerű, egészséges és finom! Ennyi a jellemzője, ebben minden benne van! :-) Nálunk gyorsan elfogyott! :-) Az eredeti recept a Napfényes Élet Alapítvány: Sütemények könyvéből származik! Érdemes megvásárolni! Hozzávalók: - 1 bögre tönköly teljes kiőrlésű liszt - 1 bögre apró szemű zabpehely - fél bögre nyírfa cukor - 1 teáskanál fahéj - 1 db narancs leve - 1 db bio citrom héja - 1 marék dió apróra darabolva - én előtte meg is pirítottam - fél bögre hidegen sajtolt napraforgó olaj - 2 bögre tisztított víz - 1 teáskanál bio szódabikarbóna Elkészítése: - a száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet - állni hagyjuk kb. 15-20 percig, ha kell, akkor adunk hozzá még vizet - tepsi öntjük és 150 fokon készre sütjük Jó Étvágyat!

"Hentes tokány"- barna rizzsel - vegán

A kísérletezés a konyhában nem áll meg. Igyekszem mindig "új" dolgokat kreálni. A mostani recept is ilyen. A húsos változatát mindenki ismeri: szallonás-sonkás-disznó húsos-uborkás. Hogyan is lehetne ez növényi alapú? Márpedig lehetséges! Íme a recept! Hozzávalók: - fejenként 2 szelet szejtán felcsíkozva - fejenként 2 szelet (kisújjnyi vastag) füstölt tofu - egy fej vöröshagyma - 3-4 gerezd fokhagyma - fejenként 2 db savanyú ubi (saját elrakás) - 2-3 evőkanál sűrített paradicsompüré - só, bors Elkészítése: - a hagymát apróra vágjuk - napraforgó olajon megdinszteljük a hagymát, rátesszük a felcsíkozott füstölt tofut - ha a tofunak kicsi kérge lett, akkor rátesszük a csíkozott szejtánt, megpirítjuk - majd a legvégén a fokhagymát, paradicsompürét, felszeletelt uborkát, sót, borsot, és vizet - megfőzzük és közben ha kell pótoljuk a vizet - tálaláskor tönkölytésztával vagy barnarizzsel tálaljuk Jó Étvágyat! Holdállás : termésnapok