Ugrás a fő tartalomra

Gyógytea készítés szabályai

Fitoterapeutaként különböző bajokra különféle gyógytea keverékeket ajánlok. De valahogy tévhitek élnek a gyógyteákkal kapcsolatosan. Sokan azt gondolják, hogy leöntik a gyógynövényt és kész.
Ez nem így van! Vannak aranyszabályok, amelyeket érdemes betartani, mert különben nem azt a hatást éri el az ember, amit szeretne.

Íme egy kis leírás:

1., Önmagunktól egy "kotyvasszunk" otthon teát! Ez alatt azt értem, hogy különböző gyógyfüveket ne keverjünk ízlésünk szerint. Kérjük ki minden esetben szakember tanácsát. Hiszen vannak olyan gyógynövények, amelyeket áztatni szabad, másokat meg csak forrázni, avagy csak külsőleg lehet alkalmazni.

2., Nevezzünk ki egy kis kannát, a gyógyteák készítésére, illetve egy bögrét, amelyből elfogyasztjuk. Azzal, hogy mindig abban az edényben készítjük el a teánkat energiát viszünk bele. Töltetet adunk a víznek, így sokkal gyorsabban jut el az adott szervhez az információ.

3.,  Ne használjunk fém eszközöket! A gyógynövényeknek árt a fém, nem azt a hatást érjük el velük, amit szeretnénk. Érdemes a gyógyfüveket egy porcelán tartóba helyezni. Ma már lehet olyan bögréket kapni, amelyekben eleve benne van egy porcelán szűrő.

4.,  Lehetőség szerint ne vegyünk filteres, aromás teákat. Sokszor találkoztam olyan filteres gyógynövényes teákkal, amelyekben - súly szaporítás miatt - homokot raknak. Az aromák pedig csak az "élvezhető" ízt fokozzák, nincs gyógyhatásuk.

5., Ne cukrozzuk, illetve ne rakjunk a teánkba citromot. Ezek mind csökkentik a teánk hatását, akár így nem is érnek semmit. Ha mindenképpen ízesíteni akarjuk a teát, akkor mézet használjunk.

6., Szánjuk rá az időnket a teázásra. A gyógyteák akkor fejtik ki hatásukat, ha nem csak lehörpintjük a teát, hanem elkortyolgatjuk. Élvezzük a gyógynövények ízét, zamatát.

7., Ne ragadjunk le csak egy fajta teánál! Ízlelgessük, kóstolgassuk a teákat. Mint ahogy a jó borokat is válogatjuk, válogassuk meg a teáinkat is.

8.,  Legyen egy kis házipatikánk! Válogassunk össze gyógynövényeket, amelyeket többször használunk. Tároljuk kis üvegekben, ne érje napfény! Így mindig kéznél van az a növény, amire éppen szükségünk van.

9., Kérjük ki szakember tanácsát! Olykor egy egyszerű fejfájást lehet kezelni gyógynövényekkel, s nem kell a pirulákhoz fordulnunk!

10., Legvégül Teázzunk! Ne csak télen, s idényjellegűen, hanem minden évszakban. Hiszen meg van minden egyes évszak maga gyógytea keveréke. A gyógynövények lúgosítanak, segítenek a méreganyagok eltávolításában, támogatják az immunrendszert, frissítik az erek állapotot, kényeztetik a testünket-lelkünket! és még sorolhatnám, hogy milyen hatással vannak ránk a növények!

Jó Teázást mindenkinek!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Egészséges "kolbász-hurka"

Ezen a recepten több hónapig dolgoztam! Nagyon sok munkám van benne!  Az ötlet onnan jött, hogy a párom nagy kolbász mániás. Nagyon szereti a füstöltet-sültet. Úgy van vele, mint Gombóc Artúr a csokival. Így igyekeztem ezt azt az álmát is megvalósítani, ami nem volt egyszerű. A boltokban kapható "kolbász" nem hasonlít a kolbászra, nem lehet főzni vagy sütni. Én viszont olyat szerettem volna, amit lehet főzni és sütni is. Sikerült! :-)) Mi most tepsis burgonyával és saját eltevésű cseresznye befőttel ettük. De kóstoltuk már mustárral is! Nekünk nagyon ízlik!! :-)) Kolbász: - 4 maréknyi apró szemű zabpehely -  fél vöröshagyma,3 db fokhagyma, pirospaprika, só, bors - 2 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál napraforgómag - 2 teáskanálnyi búzasikér - barna rizsliszt- amennyit felvesz - víz Az egészet összekeverjük vízzel. Kicsit hagyjuk önmagában ázni, majd kóstoljuk, hogy kell-e még bele valami. Nos innen lesz nem teljesen vega. Hiszen én nem t