Ugrás a fő tartalomra

Húsmentes brassói

Meg kell vallanom ezt a változatot sokkal jobban szeretem, mint az eredeti, húsosat! Érdemes kipróbálni!

Készítettem szejtánt házilag (búzasikért befűszereztem, meleg vízzel leöntöttem. Vizet felforraltam, a szejtántából gombócokat gyúrtam. A vízben kifőztem, amikor kivettem, felszeleteltem, majd felkockáztam). Ezt a natur szejtánt lefagyasztottam kisebb adagokban. Amikor brassóit készítek, akkor mindig elő veszek egy adagot, befűszerezem úgy, mintha hús lenne: bors, piros paprika, foghagyma.

A burgonyát felkockázom, de nem pucolom meg, hogy a héjában lévő vitaminok benne maradjanak. A tepsi alját kikenem mangalica zsírral, ráteszem a burgonyát, szejtánt. Szórok még rá friss fokhagyma darabokat. Kis vizet is teszek rá. Lefedem, és megsütöm sütőben. Amikor majdnem kész, leveszem róla a fóliát, és rápirítok egy kicsit.
Ezen a képen saját elrakású savanyú ubival tálaltam, amiben nincs semmi tartósítószer, adalékanyag, ízfokozó!
Ez az étel nagyon tápláló. A szejtán önmagában nagy fehérje dús táplálék, de még sem állati eredetű!

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

  1. Szia!

    Ne haragudj, nem piszkálódni szeretnék, de kettő dolog nagyon zavar.
    Az egyik, hogy a mangalica zsírral készült étel nem vegán vagy vegetáriánus. Egy kicsit sem. Használata után már teljesen mindegy, hogy húspótlót teszel-e bele, ettől nem válik vega étellé. Szerintem ezt neked is tudnod kellene...
    A másik csak egy apróság: fokhagymának írják, nincs köze a fog szóhoz.

    Elnézést, nem akartam ilyen negatív hozzászólást írni, csak 4 éve vagyok vegetáriánus, és már nagyon unom, hogy más ember szerint pl. a húsleves leve is vega étel, ehetem nyugodtan. De mit várjak tőlük, ha mi vegetáriánusnak nevezett ételeket a disznó zsírjával készítünk...

    Kovács Zita

    VálaszTörlés
  2. Neked is szép Napot :-)

    köszönöm, hogy írtál, nagyon kedves tőled :-)!

    Ez a blog nem a szó maga értelmében vett vega blog, mert akkor ez is lenne a címe. Ezen a blogon egészséggel kapcsolatos információkat osztok meg. :-)
    Nem kívántam a lelkivilágodba tiporni a bejegyzéseimmel, ne haragudj!

    Legyen Szép Napod :-)

    VálaszTörlés
  3. Bocs hogy közbe szolok de vega brassoi a neve az ételednek, de igy nem az sajnos.
    Szép napot :)

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm mindenkinek az építő kritikát! Javítottam, remélem, így már mindenkinek megfelel!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Egészséges "kolbász-hurka"

Ezen a recepten több hónapig dolgoztam! Nagyon sok munkám van benne!  Az ötlet onnan jött, hogy a párom nagy kolbász mániás. Nagyon szereti a füstöltet-sültet. Úgy van vele, mint Gombóc Artúr a csokival. Így igyekeztem ezt azt az álmát is megvalósítani, ami nem volt egyszerű. A boltokban kapható "kolbász" nem hasonlít a kolbászra, nem lehet főzni vagy sütni. Én viszont olyat szerettem volna, amit lehet főzni és sütni is. Sikerült! :-)) Mi most tepsis burgonyával és saját eltevésű cseresznye befőttel ettük. De kóstoltuk már mustárral is! Nekünk nagyon ízlik!! :-)) Kolbász: - 4 maréknyi apró szemű zabpehely -  fél vöröshagyma,3 db fokhagyma, pirospaprika, só, bors - 2 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál napraforgómag - 2 teáskanálnyi búzasikér - barna rizsliszt- amennyit felvesz - víz Az egészet összekeverjük vízzel. Kicsit hagyjuk önmagában ázni, majd kóstoljuk, hogy kell-e még bele valami. Nos innen lesz nem teljesen vega. Hiszen én nem t