Ugrás a fő tartalomra

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz: C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos azok számára, akik sokat ülnek számítógép előtt!)

Ebből a teából érdemes akár minden nap egy csészével elfogyasztani, így fedezhető természetes a napi C-vitamin egy része.

Elkészítése:
- este egy evőkanálnyi csipkebogyó húst beáztatunk 2 dl hideg vízbe
- másnap reggel leszűrjük, majd feltesszük 2 dl vízzel együtt melegíteni, de nem forraljuk fel. Csak éppen elkezd jobban melegedni, akkor elzárjuk.
Ezáltal kapunk összesen 4 dl csipkebogyó levet. A felmelegített levet langyosra hűtjük, majd összeöntjük a két levet.
Ezt fogyasszuk egész nap.
Ezen módszerrel az összes vitamint kinyerhettük a termésből - a héjából és a magjából is -
. A csipkebogyót nem szabad forrázni, mert a benne lévő C-vitamin hő hatására kicsapódik, így leveszítjük eme értékes vitamint!

Gyerekeknek rakhatunk hozzá hibiszkusz virágot is, így ők is nagyon fogják szeretni! Üdítő helyett fogyasztható!

Még mindig érvényes, hogy ne használjunk a tea készítésekor filteres teát!

Megjegyzések

  1. Nekem is nagyon jo tapasztalataim vannak a csipke bogyoval kapcsolatban . A legemlekezetesebb az ,mikor egy nagyon csunya megfazas utan segitett abban , hogy jobban legyek .
    Ketto hetig fekudtem elotte nagyon magas lazzal -injekcioztaak .mar nem volt lazam -de gyenge voltam . Mar be volt fizetve egy hegyvideki udules - hat nagyon szenvedtem az utazastol -de elmentem . fel a hegyre le a hegyrol .. dobhartyam kozben majd szetszakadt ...a hegyi levego nem hozta meg a vart jobbulast ... pedig gyonyoru indian nyar volt .. akkor talan ot nap utan egy seta alkalmaval megpillantottam a csipkebogyo bokrot ... gyerekkorom jutott rola eszembe ... hogy hanyszor kuraltak vele a szuleim... ettem nyersen -aztattam hideg vizbe egy ejjelre a jo kis hecsedlit ... hihetetlen , de egy 30 oran belul minden bajom elmult ... elmult a gyengesegem , elesettsegem a fulemben a kattogaas ... de nem ugy mult el , hogy kicsit jobban lettem meg meg egy kicsit aztan mar majnem jol - hanem egyszerre csak visszatert minden eleterom .... szoval nyersen is ettem , meg aztattam is es azt a let ittam .. nem tudom melyik formaban volt olyan eros roboralo , hogy ez lett ... de gondoltam leirom , hatha valakinek segit majd

    VálaszTörlés
  2. Kituno! A csipkebogyo ,mint sok mas dolog is..nyersen frissen segit a legjobban es hidegvizben aztatva minden josag megmarad benne....csak nelenne olyan szuros az aga....jajj...de megeri ha megszur akkor is!

    VálaszTörlés
  3. Szia, lehet picit értetlen vagyok, de azt öntöm fel 2dl vízzel, amit leszűrtem, azaz a leszűrt lét, vagy a szűrés után megmaradt gyümölcsöt, s azt melegítem? Nem teljesen egyértelmű, csak a “matek” így jön ki .

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Egészséges "kolbász-hurka"

Ezen a recepten több hónapig dolgoztam! Nagyon sok munkám van benne!  Az ötlet onnan jött, hogy a párom nagy kolbász mániás. Nagyon szereti a füstöltet-sültet. Úgy van vele, mint Gombóc Artúr a csokival. Így igyekeztem ezt azt az álmát is megvalósítani, ami nem volt egyszerű. A boltokban kapható "kolbász" nem hasonlít a kolbászra, nem lehet főzni vagy sütni. Én viszont olyat szerettem volna, amit lehet főzni és sütni is. Sikerült! :-)) Mi most tepsis burgonyával és saját eltevésű cseresznye befőttel ettük. De kóstoltuk már mustárral is! Nekünk nagyon ízlik!! :-)) Kolbász: - 4 maréknyi apró szemű zabpehely -  fél vöröshagyma,3 db fokhagyma, pirospaprika, só, bors - 2 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál napraforgómag - 2 teáskanálnyi búzasikér - barna rizsliszt- amennyit felvesz - víz Az egészet összekeverjük vízzel. Kicsit hagyjuk önmagában ázni, majd kóstoljuk, hogy kell-e még bele valami. Nos innen lesz nem teljesen vega. Hiszen én nem t