Ugrás a fő tartalomra

Böjt- 2015!



Eltelt ismét egy év, és mi idén is végig csináljuk a böjti időszakot! Hú, én már alig várom!! :-)
kép forrása:www.vitalzone.hu
Idén is a következő szempontokat tartjuk szem előtt:
- semmi hús (én vegetáriánus vagyok, úgy, hogy ez könnyen megy, de a párom szokott néha húst enni)
- semmi tojás (én nagyon ritkán eszem, párom is )
- semmit tejtermék (már jó ideje nem iszom tejet. A gyengém még néha a sajt és a tejföl. Párom sem iszik tejet, de sok sajtot, tejfölt, vajat eszik)
- semmi állati eredetű zsiradék (nincs is jelen az életemben kivéve néha a vaj. A párom néha eszik)
- felépített méregtelenítés: mivel újholddal kezdődik a böjt kettős érzet van bennem. Egyrészt jó, mert jobban el tudjuk engedni a régi dolgokat, de másrészről el kezd növekedni a hold, ami azt jelenti, hogy méregtelenítés szempontjából majd a következő telihold lesz inkább lényeges. Ezzel együtt jár az is, hogy valószínűleg nem igazán fogunk még fogyni, hanem csak azután.

Miért jó?
Több év tapasztalata alapján mondhatom, hogy kicserélődünk! Frissebbek, fiatalosabbak leszünk! Jobban bírjuk az élet kihívásait! Jól érezzük magunkat! Nem mellegesen fogyunk!

Ha velünk tartasz ezekre az alapanyagokra lesz szükséged, amelyek mindig legyenek raktáron:
- köles
- zab,
- tönköly liszt
- barna rizs
- hajdina
- árpa
- amaránt mag

- lenmag
- szezámmag
- napraforgó mag
- tökmag

- mandula
- dió
- mák

- hidegen sajtolt tömagolaj
- hidegen sajtolt búzacsíra
- hidegen sajtolt lenmagolaj
- nem hidrogénezett kókuszzsír
- hidegen sajtolt napraforgó olaj
- repceolaj

sok-sok zöldség, gyümölcs!

Jó ha van búzafüved, lének! De beszerezheted porban, vagy kapszulában is!
Mi még inni fogunk kombuchát is! Felváltva a búzafűlével és az árpafülével!

Jó ha van egy jó turmixgéped, aprítód is! Mert használjuk majd!

Szóval ennyi előjáróban. Jövő héten jelentkezem az első heti programmal!

Ne feledd egy hét múlva kezdünk! :-)

Jó felkészülést!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd...

Zabos bögrés süti- vegán

Gyors, egyszerű, egészséges és finom! Ennyi a jellemzője, ebben minden benne van! :-) Nálunk gyorsan elfogyott! :-) Az eredeti recept a Napfényes Élet Alapítvány: Sütemények könyvéből származik! Érdemes megvásárolni! Hozzávalók: - 1 bögre tönköly teljes kiőrlésű liszt - 1 bögre apró szemű zabpehely - fél bögre nyírfa cukor - 1 teáskanál fahéj - 1 db narancs leve - 1 db bio citrom héja - 1 marék dió apróra darabolva - én előtte meg is pirítottam - fél bögre hidegen sajtolt napraforgó olaj - 2 bögre tisztított víz - 1 teáskanál bio szódabikarbóna Elkészítése: - a száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet - állni hagyjuk kb. 15-20 percig, ha kell, akkor adunk hozzá még vizet - tepsi öntjük és 150 fokon készre sütjük Jó Étvágyat!

"Hentes tokány"- barna rizzsel - vegán

A kísérletezés a konyhában nem áll meg. Igyekszem mindig "új" dolgokat kreálni. A mostani recept is ilyen. A húsos változatát mindenki ismeri: szallonás-sonkás-disznó húsos-uborkás. Hogyan is lehetne ez növényi alapú? Márpedig lehetséges! Íme a recept! Hozzávalók: - fejenként 2 szelet szejtán felcsíkozva - fejenként 2 szelet (kisújjnyi vastag) füstölt tofu - egy fej vöröshagyma - 3-4 gerezd fokhagyma - fejenként 2 db savanyú ubi (saját elrakás) - 2-3 evőkanál sűrített paradicsompüré - só, bors Elkészítése: - a hagymát apróra vágjuk - napraforgó olajon megdinszteljük a hagymát, rátesszük a felcsíkozott füstölt tofut - ha a tofunak kicsi kérge lett, akkor rátesszük a csíkozott szejtánt, megpirítjuk - majd a legvégén a fokhagymát, paradicsompürét, felszeletelt uborkát, sót, borsot, és vizet - megfőzzük és közben ha kell pótoljuk a vizet - tálaláskor tönkölytésztával vagy barnarizzsel tálaljuk Jó Étvágyat! Holdállás : termésnapok