Ugrás a fő tartalomra

Kecsketej

Ősz óta mi is kecsketartók vagyunk! Ez abban merül ki, hogy van két kecskénk (Mici, Pötyi). Két ok miatt kerültek hozzánk:
- fűnyírás
- tejük


Amióta tudjuk, hogy a tehén tej fogyasztása nem jó a szervezetre, így próbáltunk mindig alternatívákat keresni. Fogyasztunk növényi tejet is, de vannak olyan ételek, amelybe mi szükségesnek tartjuk a tejet. Például nagyon szeretjük a rakott ételen a reszelt sajtot. Nos, ez volt a legnagyobb kihívás. Hiszen a böjt ideje alatt teljesen vegán életmódra váltunk. S ekkor megvesszük a bolti vegán sajtot, viszont ha megnézzük az összetevőket...nem mondanám a legjobb megoldásnak. Aztán jött a saját vegán sajt, ami még rosszabb lett...sőt mi magunk sem éreztük a legjobban...az áráról nem is beszélve. Amikor pedig nem böjtölünk azért hébe-hóba az ételekre kerül a bolti sajt, amit ugyancsak nem neveznék sajtnak!


Másrészről, amikor a kisfiúnk megszületett, nem akartunk neki sem adni tehén tejet. Így sokat kutattunk, olvastunk. Így jutottunk a kecsketejhez. Még Magyarországon nem annyira népszerű a gyermekek körében az e fajta tej fogyasztása, de külföldön ódákat zengenek róla.
Tehát most már van két kecskénk. Tejet így sem iszunk annyit, de készítek sajtot, túrót, joghurtot! A párom meg kumiszt! Nem veszünk bolti sajtot, tejet!
Ha szeretnél többet tudni a kecsketej hatásairól, akkor íme egy oldal, ahol részletesen írnak róla! Tovább olvasom!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Egészséges "kolbász-hurka"

Ezen a recepten több hónapig dolgoztam! Nagyon sok munkám van benne!  Az ötlet onnan jött, hogy a párom nagy kolbász mániás. Nagyon szereti a füstöltet-sültet. Úgy van vele, mint Gombóc Artúr a csokival. Így igyekeztem ezt azt az álmát is megvalósítani, ami nem volt egyszerű. A boltokban kapható "kolbász" nem hasonlít a kolbászra, nem lehet főzni vagy sütni. Én viszont olyat szerettem volna, amit lehet főzni és sütni is. Sikerült! :-)) Mi most tepsis burgonyával és saját eltevésű cseresznye befőttel ettük. De kóstoltuk már mustárral is! Nekünk nagyon ízlik!! :-)) Kolbász: - 4 maréknyi apró szemű zabpehely -  fél vöröshagyma,3 db fokhagyma, pirospaprika, só, bors - 2 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál napraforgómag - 2 teáskanálnyi búzasikér - barna rizsliszt- amennyit felvesz - víz Az egészet összekeverjük vízzel. Kicsit hagyjuk önmagában ázni, majd kóstoljuk, hogy kell-e még bele valami. Nos innen lesz nem teljesen vega. Hiszen én nem t