Ugrás a fő tartalomra

Megfázás, influenza várandósság alatt



Az elmúlt napokban szinte izzik a telefonom. A kérdések mindig ugyanazok: " Várandós vagyok, az X. hétben, influenzás vagyok. Mit tegyek?"
http://www.nlcafe.hu
Nos ilyenkor kérdés az, hogy:
- szed- a várandós valamilyen gyógyszert?
- lázas-e?

A természet patikája számtalan megoldást nyújthat ebben az esetben is! Viszont sok gyógynövényt nem szabad a várandósság alatt szedni, hiszen mellékhatással bírhat ebben az időszakban!
Most csak általánosságban írok le dolgokat, amelyek nem helyettesítik fitoterapeutával és orvossal való konzultációt!

Abból induljunk ki, hogy a kismama még nem szed semmit, akkor:
- amíg jobban nem lesz nincs: hús, tejtermék! Főleg levesek, kásák fogyasztása ajánlatos!
- meg kell növelni a folyadékbevitelt. Itt a vízre gondolok: napi minimum 2 liter. Főleg délelőtt bevinni a víz nagy részét!
- gyömbéres tea napi 2 csészényi: 2 dl vízben felteszünk pár vékonyra szelt gyömbért, főzzük 2-3 percig, majd állni hagyjuk még 5 percig. Ha már langyos, akkor facsarunk bele fél citrom levét és mézzel ízesítjük.
- gyógyteakeverék: itt érdemes megjegyeznem, hogy a kakukkfű a kismamák életében tiltó listán van, viszont itt most csak kis mennyiségben és gyógyteakeverékben szerepel!
Egy adag: 0,5 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál kamilla, 1 teáskanál citromfű, 1 teáskanál bodza, 1 teáskanál borsmenta, 2 teáskanál hárs, 2 teáskanál mozsárban összezúzott csipkebogyó. Ezt a keveréket 4dl vízzel leforrázzuk, 10 percet hagyjuk állni. Ezt a teát max. 3 óra alatt fogyasszuk el! Lehet ízesíteni mézzel, de ha lehet, akkor anélkül fogyasszuk! Naponta 2-szer.
- Echinacea csepp - alkoholmentes! 2 óránként 20 csepp folyadékban feloldani. Ha pedig torokfájás is van, akkor mézben kell feloldani a kivonatot. Utána nem szabad inni 30 percig.
- naponta 2X fülgyertyázás
- pihenés!

Megjegyzés: a fenti felsorolás egy példa! Nem veszi figyelembe az egyéni érzékenységet!

Láz esetén keresd fel orvosodat!

Jobbulást!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Egészséges "kolbász-hurka"

Ezen a recepten több hónapig dolgoztam! Nagyon sok munkám van benne!  Az ötlet onnan jött, hogy a párom nagy kolbász mániás. Nagyon szereti a füstöltet-sültet. Úgy van vele, mint Gombóc Artúr a csokival. Így igyekeztem ezt azt az álmát is megvalósítani, ami nem volt egyszerű. A boltokban kapható "kolbász" nem hasonlít a kolbászra, nem lehet főzni vagy sütni. Én viszont olyat szerettem volna, amit lehet főzni és sütni is. Sikerült! :-)) Mi most tepsis burgonyával és saját eltevésű cseresznye befőttel ettük. De kóstoltuk már mustárral is! Nekünk nagyon ízlik!! :-)) Kolbász: - 4 maréknyi apró szemű zabpehely -  fél vöröshagyma,3 db fokhagyma, pirospaprika, só, bors - 2 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál napraforgómag - 2 teáskanálnyi búzasikér - barna rizsliszt- amennyit felvesz - víz Az egészet összekeverjük vízzel. Kicsit hagyjuk önmagában ázni, majd kóstoljuk, hogy kell-e még bele valami. Nos innen lesz nem teljesen vega. Hiszen én nem t