Ugrás a fő tartalomra

Töltött paprika-vegán

Itt a paprika szezon. Nagyon szeretem a töltött paprikát. Amikor még hússal készítettem, mindig égett utána a gyomrom. Ettől a húsmentes, vegán recepttől nem!

Hozzávalók:

- fejenként 2-3 db paprika
- fokhagyma, só, pirospaprika, gyümölcscukor
- köles
- 2-3 fej vörös hagyma
- fejenként 1-2 db főtt burgonya
- sűrített paradicsom
- tönköly liszt
- keményítő
- olaj

Elkészítése:

- a kölest megfőzőm 2-3 szoros vízben. nem többen, hogy majd még dagadjon a sütés folyamán
- ha langyosra kihűlt a köles, akkor ízesítem sóval, fokhagymával, pirospaprikával (itt még lehet beletenni egy kis keményítőt, hogy keményebb legyen, de én most nem raktam bele)
- megtöltöm a paprikákat a kölessel, tepsibe teszem egymás mellé. Felkarikázom a hagymát és rászórom a paprikákra. Olajjal meghintem őket és egy kis vízzel. Beteszem a sütőbe és készre sütöm. Közben ha kell teszek hozzá még vizet és forgatom.
- a paradicsomszószhoz kis olajon tönköly lisztet megfuttatok és felöntöm a paradicsompürével és vízzel, kevéske gyümölcscukorral. Sűrű mártás készítek belőle. (lehet esetleg keményítővel készíteni a liszt helyett, de akkor nem futtatjuk meg olajon, hanem a szószt sűrítjük be vele.)
- tálaláskor a burgonyák mellé helyezem a paprikákat és megöntözöm a paradicsom szósszal.


Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Zabos bögrés süti- vegán

Gyors, egyszerű, egészséges és finom! Ennyi a jellemzője, ebben minden benne van! :-) Nálunk gyorsan elfogyott! :-) Az eredeti recept a Napfényes Élet Alapítvány: Sütemények könyvéből származik! Érdemes megvásárolni! Hozzávalók: - 1 bögre tönköly teljes kiőrlésű liszt - 1 bögre apró szemű zabpehely - fél bögre nyírfa cukor - 1 teáskanál fahéj - 1 db narancs leve - 1 db bio citrom héja - 1 marék dió apróra darabolva - én előtte meg is pirítottam - fél bögre hidegen sajtolt napraforgó olaj - 2 bögre tisztított víz - 1 teáskanál bio szódabikarbóna Elkészítése: - a száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet - állni hagyjuk kb. 15-20 percig, ha kell, akkor adunk hozzá még vizet - tepsi öntjük és 150 fokon készre sütjük Jó Étvágyat!