Ugrás a fő tartalomra

Főzőtanfolyam

Májusban volt az első főzőtanfolyamom, ami nagyon jól sikerült!
Az ötlet onnan jött, hogy én is már 10 éves korom óta vezetek háztartást. Szeretek főzni, sütni és jókat enni. Otthon hagyományos ételek kerültek az asztalra, majd magam lábán álla más ételeket is kipróbáltam. Ebben nagyban hozzá járultak a betegségeim. Így kialakult egy szokás, hogy egy héten általában egyszer eszünk húst. Sok zöldségeket és gyümölcsöt eszünk. Teljes értékű gabonákat, hidegen sajtolt olajokat, mézet. Fehér lisztet, ízfokozókat, készételeket, cukrot nem eszünk!
Az idő múlásával a receptek is összegyűltek! Ezért is vezetem ezt blogot, hogy nekem is meglegyenek a receptek! :-)
Mivel szeretek másokat is vendégül látni, így jött a kérés, hogy adjam át a tapasztalatomat azoknak, akik idáig csak a húst ismerték és a köretet nem ették meg. Vagy már elindultak az egészséghez vezető úton, de nem tudják, hogyan tovább.

Az első főzési alkalommal a következőket készítettük el: tönköly zsemle, juhtúrós köles pástétom, "májkrém", pikáns vörös lencse pástétom, és egy köleses-kókuszus desszertet.

A második alakalommal: tavaszi zöldségsaláta, tavaszi hajdinás-szejtános kása, nyers málna torta.

A második alakommal készültek képek is!


 Jókat ettünk, ittunk és beszélgettünk!

Ősszel folytatjuk! :-))

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Zabos bögrés süti- vegán

Gyors, egyszerű, egészséges és finom! Ennyi a jellemzője, ebben minden benne van! :-) Nálunk gyorsan elfogyott! :-) Az eredeti recept a Napfényes Élet Alapítvány: Sütemények könyvéből származik! Érdemes megvásárolni! Hozzávalók: - 1 bögre tönköly teljes kiőrlésű liszt - 1 bögre apró szemű zabpehely - fél bögre nyírfa cukor - 1 teáskanál fahéj - 1 db narancs leve - 1 db bio citrom héja - 1 marék dió apróra darabolva - én előtte meg is pirítottam - fél bögre hidegen sajtolt napraforgó olaj - 2 bögre tisztított víz - 1 teáskanál bio szódabikarbóna Elkészítése: - a száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet - állni hagyjuk kb. 15-20 percig, ha kell, akkor adunk hozzá még vizet - tepsi öntjük és 150 fokon készre sütjük Jó Étvágyat!