Ugrás a fő tartalomra

Mézes-puszedli

Ilyenkor, amikor közeledik a Karácsony, előkerülnek a régi receptek, amelyek ennek az Ünnepnek a hangulatát hozzák magukkal. Most egy mézes puszedlit készítettem, természetesen cukor-, adalékanyag-, fehér liszt mentesen.

Hozzávalók:
- 25 dkg fehér tönköly liszt,
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt,
- 3 evőkanál méz,
- 1 evőkanál gyümölcscukor,
- fahéj, szegfűszeg,
- aszalványok: ribizli, áfonya, mazsola, stb. ki hogy szereti bármilyen aszalványt bele lehet tenni
- maréknyi dió (megpirítva, összetörve)
- sütőpor
- 15 dkg vaj
- langyos víz, vagy tej (lehet kókusztej is, azzal még finomabb és bele egy kis kókuszzsír a vaj helyett!)

Máz:
-1 ev. karob por
- 5 dkg vaj
- 1 ev. gyümölcscukor

Díszítés: kókuszreszelék

Elkészítés:

A tejet fellangyosítjuk és beletesszük a zsiradékot és a fűszereket és az aszalványokat. Kicsit melegítjük, hogy az aszalványok "megteljenek" az ízekkel, így sokkal finomabb lesz a sütink.
A lisztet átszitáljuk és összekeverjük a mézzel, gyümölcscukorral, és az aprított dióval, sütőporral (adalékmentes).
Végül az egészet összekeverjük és ha túlságosan kemény lenne, akkor vagy vízzel, vagy tejjel, vagy kókusztejjel lazítunk rajta.
Kezünk segítségével gombócokat formálunk és a tepsi alján elnyomogatjuk.
150 fokos sütőben készre sütjük.
Amikor langyos, akkor belemártjuk a mázba az alját (máz: gőz felett összeolvasszuk az összetevőket). Ha marad, akkor a tetejére is csorgatunk belőle és kókuszreszelékkel meghintjük.

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Egészséges "kolbász-hurka"

Ezen a recepten több hónapig dolgoztam! Nagyon sok munkám van benne!  Az ötlet onnan jött, hogy a párom nagy kolbász mániás. Nagyon szereti a füstöltet-sültet. Úgy van vele, mint Gombóc Artúr a csokival. Így igyekeztem ezt azt az álmát is megvalósítani, ami nem volt egyszerű. A boltokban kapható "kolbász" nem hasonlít a kolbászra, nem lehet főzni vagy sütni. Én viszont olyat szerettem volna, amit lehet főzni és sütni is. Sikerült! :-)) Mi most tepsis burgonyával és saját eltevésű cseresznye befőttel ettük. De kóstoltuk már mustárral is! Nekünk nagyon ízlik!! :-)) Kolbász: - 4 maréknyi apró szemű zabpehely -  fél vöröshagyma,3 db fokhagyma, pirospaprika, só, bors - 2 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál napraforgómag - 2 teáskanálnyi búzasikér - barna rizsliszt- amennyit felvesz - víz Az egészet összekeverjük vízzel. Kicsit hagyjuk önmagában ázni, majd kóstoljuk, hogy kell-e még bele valami. Nos innen lesz nem teljesen vega. Hiszen én nem t