Ugrás a fő tartalomra

Egészséges Szaloncukor

Magyar hagyomány, hogy Karácsonykor a fára vagy mellé szaloncukrot teszünk. Viszont ennek a többsége tele van cukorral, adalékanyaggal, ízfokozóval.
Most két egészséges nassolni valót osztok meg.

Kókuszos szaloncukor
- 20 dkg kókuszreszelék
- 3 evőkanál kókuszzsír
- 2 evőkanál víz
- 1 evőkanál rózsavíz

Az alapanyagokat egy edénybe összemelegítjük és amikor langyos, akkor megpróbálunk szaloncukrokat formázni. Igen nehéz, mert még a kókuszreszelék morzsálódik, de majd a hidegben össze fogja állítani a kókuszzsír. Hagyjuk megdermedni és csokimázban megforgatjuk.

Aszalványos szaloncukor
- egy csomag diákcsmege
- egy csomag aszalt szilva
- egy csomag aszalt sárgabarack
- egy csomag áfonya
- utifűmag héj kb 2 evőkanál
- pici víz
- méz - ha kell

Az aszalványokat pici vízzel aprítógépben összeaprítjuk. Ha nem elég édes, akkor mézzel ízesítjük. Hozzátesszük az utifűmag héjat, hogy jól összeálljon. Szaloncukrokat készítünk belőle csokiban megforgatjuk, gyerekeknek meg kókuszreszelékben.

Jó Étvágyat

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd...

Zabos bögrés süti- vegán

Gyors, egyszerű, egészséges és finom! Ennyi a jellemzője, ebben minden benne van! :-) Nálunk gyorsan elfogyott! :-) Az eredeti recept a Napfényes Élet Alapítvány: Sütemények könyvéből származik! Érdemes megvásárolni! Hozzávalók: - 1 bögre tönköly teljes kiőrlésű liszt - 1 bögre apró szemű zabpehely - fél bögre nyírfa cukor - 1 teáskanál fahéj - 1 db narancs leve - 1 db bio citrom héja - 1 marék dió apróra darabolva - én előtte meg is pirítottam - fél bögre hidegen sajtolt napraforgó olaj - 2 bögre tisztított víz - 1 teáskanál bio szódabikarbóna Elkészítése: - a száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet - állni hagyjuk kb. 15-20 percig, ha kell, akkor adunk hozzá még vizet - tepsi öntjük és 150 fokon készre sütjük Jó Étvágyat!

"Hentes tokány"- barna rizzsel - vegán

A kísérletezés a konyhában nem áll meg. Igyekszem mindig "új" dolgokat kreálni. A mostani recept is ilyen. A húsos változatát mindenki ismeri: szallonás-sonkás-disznó húsos-uborkás. Hogyan is lehetne ez növényi alapú? Márpedig lehetséges! Íme a recept! Hozzávalók: - fejenként 2 szelet szejtán felcsíkozva - fejenként 2 szelet (kisújjnyi vastag) füstölt tofu - egy fej vöröshagyma - 3-4 gerezd fokhagyma - fejenként 2 db savanyú ubi (saját elrakás) - 2-3 evőkanál sűrített paradicsompüré - só, bors Elkészítése: - a hagymát apróra vágjuk - napraforgó olajon megdinszteljük a hagymát, rátesszük a felcsíkozott füstölt tofut - ha a tofunak kicsi kérge lett, akkor rátesszük a csíkozott szejtánt, megpirítjuk - majd a legvégén a fokhagymát, paradicsompürét, felszeletelt uborkát, sót, borsot, és vizet - megfőzzük és közben ha kell pótoljuk a vizet - tálaláskor tönkölytésztával vagy barnarizzsel tálaljuk Jó Étvágyat! Holdállás : termésnapok