Ugrás a fő tartalomra

Házi rétes

Az alábbi receptet legalább 5 éve keresem, kutatom. Kerestem azt a receptet, amelyet én is el tudom készíteni könnyedén és a siker nem marad el! Az egyik ismerősömnek Köszönöm a receptet! :-)
Azt nem mondanám, hogy gyorsan készen van, azt sem, hogy olyan lenne, mint a szorzótábla, de nagyon-nagyon-nagyon finom!! :-))
Nos, ez nem más, mint az igazi házi rétes. Na de, nem teljesen, egy kis "csalással".
Lássunk is hozzá!

Tészta eredeti receptje:
- 1 kg liszt,
- 3-4 dl tejföl,
- 1 evőkanál ecet,
- 70 dkg háj,
- sós langyos víz
- 1 db tojás sárgája

Az én átreformált receptem:
- 1 kg tönköly fehér liszt
- 4 dl tejföl,
- 1 evőkanál almaecet,
- 70 dkg vaj/kókuszzsír/zsír (én vajat használtam)
- sós langyos víz

Elkészítése:
- a sok zsiradékhoz teszünk egy kicsit a liszt részből és összegyúrjuk
- a sok liszthez teszünk a zsiradék részéből
- a lisztes részhez hozzátesszük az ecetet, tejfölt és annyi langyos sós vizet, hogy egy laza tésztát kapjunk.
- A tésztát kinyújtjuk és a zsiradék részt szétkenjük rajta
- ezek után jön a hajtogatás. Én mindig "összecsomagolom". Tehát félbe és még egyszer félbe és hagyom állni. Ezt megismétlem még kétszer.
- Ez a mennyiség összesen 12 rúd réteshez elegendő.
- az adagokat pedig az utolsó állás után egy téglalapra kinyújtjuk, de ne vékonyra! Ezek után felosztjuk 12 egyenlő részre.
- a maradékot le is lehet fagyasztani és mindig elővenni, amikor sütünk.

Felhasználás:
- a réteslapot kinyújtjuk. Na de nem túl nagyra, csak akkorára, hogy a töltelék a közepére férjen és a két végét egymásra tudjuk hajtani, hogy a tölteléket ellepje.
- a közepére halmozzuk a tölteléket. (én most készítettem egy almás-mandulásat, túrós-zabkorpás-mazsolásat, és a nagy kedvenc a gesztenyés-meggyes!)
- a két végét a tésztának egymásra hajtjuk és megfordítjuk, hogy úgy kerüljön a tepsire, hogy a sima fele legyen felül.
- beletesszük a tepsibe
- a recept szerint tojássárgájával kell megkenni a tetejét, de én egyszerűen mézes-vízzel kentem meg. :-)
- 150 fokon készre sütöttem

Az eredmény egy több rétegű, könnyű rétes, ami nem vastag, és úgy tűnik, mintha "lebegtettük" volna, de nem! Ez titka! :-)

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Egészséges "kolbász-hurka"

Ezen a recepten több hónapig dolgoztam! Nagyon sok munkám van benne!  Az ötlet onnan jött, hogy a párom nagy kolbász mániás. Nagyon szereti a füstöltet-sültet. Úgy van vele, mint Gombóc Artúr a csokival. Így igyekeztem ezt azt az álmát is megvalósítani, ami nem volt egyszerű. A boltokban kapható "kolbász" nem hasonlít a kolbászra, nem lehet főzni vagy sütni. Én viszont olyat szerettem volna, amit lehet főzni és sütni is. Sikerült! :-)) Mi most tepsis burgonyával és saját eltevésű cseresznye befőttel ettük. De kóstoltuk már mustárral is! Nekünk nagyon ízlik!! :-)) Kolbász: - 4 maréknyi apró szemű zabpehely -  fél vöröshagyma,3 db fokhagyma, pirospaprika, só, bors - 2 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál napraforgómag - 2 teáskanálnyi búzasikér - barna rizsliszt- amennyit felvesz - víz Az egészet összekeverjük vízzel. Kicsit hagyjuk önmagában ázni, majd kóstoljuk, hogy kell-e még bele valami. Nos innen lesz nem teljesen vega. Hiszen én nem t