Ugrás a fő tartalomra

Szabolcsi almás máktorta (2012)

Idén lett a kisfiam 2 éves! Természetesen az ország tortáját kapta meg, egészségesebb változatban!
Nem könnyű elkészíteni, de megéri, mert szerintem ez idáig a legharmonikusabb ízvilágú torta! Ahhoz, hogy mindennel meg legyen az ember 1 napra van szükség. Aki gyakoroltabb, annak 2 óra!

Tészta:

6 lapot kell kisütni.

- 500 g édes morzsa (darált keksz)
- 100 g gyümölcscukor
- 2 evőkanál méz
- 1 csomag bio sütőpor
- 100 g mazsola
- 250 g darált mák
- 4 evőkanál tönköly fehér liszt
- 250 g reszelt jonatan alma
- víz (amennyi egy piskóta mennyiséghez szükséges)
- 6 evőkanál étolaj/5 evőkanál kókuszzsír

A száraz anyagokat simára keverjük. Hozzáadjuk a mézet, almát, vizet, zsiradékot.
A torta formába sütőpapírt teszünk, és egyenként kisütjük a 6 lapot.

Vanília krém

- 1 liter tej (tehén tej vagy rizstej)
- 250 g nád/gyümölcscukor
- 1 vanília rúd
- keményítő
- 3 db tojás sárgája / pár csipet kurkuma
- fél citrom leve

Az összetevőkből nagyon sűrű krémet főzünk! Amikor elkészült, akkor teszünk hozzá kb. 100 g növényi vagy állati eredetű vajat. Majd ha kihült, akkor 250 ml növényi vagy állati eredetű felvert tejszínt!

Alma krém
- 50 dkg jonatán reszelt alma
- 5 dkg növényi vagy állati eredetű vaj
- 2 evőkanál gyümölcscukor
- fél citrom leve
- fahéj

Az egészet összepároljuk.

Összeállítás:

Amikor elkészültünk mindennel, és minden kihűlt, akkor a torta forma aljába teszünk egy tészta lapot rá a vanília krémet, majd ismét lap, ráteszünk alma réteget és így tovább. A tetejére és az oldalára maradjon még vanília krém!
Tehát amikor a formánk megtelt, akkor a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt fél órával kivesszük a formából és körbe kenjük a maradék krémmel, az oldalát félig megdíszítjük darált mákkal, s a tetejére darált mákba mártott almaszeleteket teszünk.

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Egészséges "kolbász-hurka"

Ezen a recepten több hónapig dolgoztam! Nagyon sok munkám van benne!  Az ötlet onnan jött, hogy a párom nagy kolbász mániás. Nagyon szereti a füstöltet-sültet. Úgy van vele, mint Gombóc Artúr a csokival. Így igyekeztem ezt azt az álmát is megvalósítani, ami nem volt egyszerű. A boltokban kapható "kolbász" nem hasonlít a kolbászra, nem lehet főzni vagy sütni. Én viszont olyat szerettem volna, amit lehet főzni és sütni is. Sikerült! :-)) Mi most tepsis burgonyával és saját eltevésű cseresznye befőttel ettük. De kóstoltuk már mustárral is! Nekünk nagyon ízlik!! :-)) Kolbász: - 4 maréknyi apró szemű zabpehely -  fél vöröshagyma,3 db fokhagyma, pirospaprika, só, bors - 2 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál napraforgómag - 2 teáskanálnyi búzasikér - barna rizsliszt- amennyit felvesz - víz Az egészet összekeverjük vízzel. Kicsit hagyjuk önmagában ázni, majd kóstoljuk, hogy kell-e még bele valami. Nos innen lesz nem teljesen vega. Hiszen én nem t