Ugrás a fő tartalomra

Tönköly kenyér

Sok évig próbálkoztam a házi kenyérsütéssel. Számtalan receptet próbáltam ki, de valahogy egyik sem sikerült. Van is kenyérsütőben abban is sütöttem, de az sem lett valami jó, nem volt igazi házi kenyér íze..
Aztán olyan 3 év után rájöttem a házi kenyér receptjére, amit most megosztok veled is.
Ha tönkölybúzáról szeretnél több információt megtudni, akkor az alábbi linkre kattintva olvashatsz: Tovább Olvasom.


-Felteszek egy kis tisztított vizet langyosodni egy lábasba, egy csipet gyümölcscukorral. Majd beleteszem az 1/3 élesztőt. Pár percig hagyom pihenni. Addig a lisztet kimérem.

-Felesben használom a tönköly fehér lisztet és a tönköly teljes kiőrlésű lisztet. Ha még soha nem ettél teljes kiőrlésű kenyeret, akkor érdemes először a fehér lisztből többet beletenni.
- Teszek bele egy evőkanál kacsazsírt (de lehet beletenni vajat, vagy olajat is)
- kb. 2 evőkanál búzasikerét
- 1 evőkanál sót
- lehet még beletenni magvakat - a mostani receptben nincsen
- Ekkor hozzáteszem az élesztős vizet és összegyúrom (én beleteszem a kenyérsütőgépbe, és a dagasztó programot állítom be hozzá). Annyi vizet teszek még hozzá, amennyit felvesz.
- Pihentetés után cipókat formázok és 150 fokon  sütőben készre sütöm.

Jó Étvágyat!


Megjegyzések

  1. Kedves Melinda!
    Ha kovásszal készítem mennyi kelesztési időre számítsak? Hallottam olyant is hogy kétszer kelesztik a kenyeret. Ez miért szükséges, vajon? Mennyi a sütési idő körülbelül?
    Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel:
    Sz.B.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Egészséges "kolbász-hurka"

Ezen a recepten több hónapig dolgoztam! Nagyon sok munkám van benne!  Az ötlet onnan jött, hogy a párom nagy kolbász mániás. Nagyon szereti a füstöltet-sültet. Úgy van vele, mint Gombóc Artúr a csokival. Így igyekeztem ezt azt az álmát is megvalósítani, ami nem volt egyszerű. A boltokban kapható "kolbász" nem hasonlít a kolbászra, nem lehet főzni vagy sütni. Én viszont olyat szerettem volna, amit lehet főzni és sütni is. Sikerült! :-)) Mi most tepsis burgonyával és saját eltevésű cseresznye befőttel ettük. De kóstoltuk már mustárral is! Nekünk nagyon ízlik!! :-)) Kolbász: - 4 maréknyi apró szemű zabpehely -  fél vöröshagyma,3 db fokhagyma, pirospaprika, só, bors - 2 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál napraforgómag - 2 teáskanálnyi búzasikér - barna rizsliszt- amennyit felvesz - víz Az egészet összekeverjük vízzel. Kicsit hagyjuk önmagában ázni, majd kóstoljuk, hogy kell-e még bele valami. Nos innen lesz nem teljesen vega. Hiszen én nem t