Ugrás a fő tartalomra

A tél ízei – vegán szakácskönyv. Gyógyító növényi ételek

Tavaly, kaptam egy felkérést egy receptversenyre. Egy olyanra, amely nem tartalmaz húst, tejterméket és a télen beszerezhető és ennek az évszaknak megfelelő étel lehet. Sok gondolkozás után előkerült egy régi receptem, amivel pár éve a nővéreméket leptem meg Karácsonyra: Töltött káposzta!

Volt nagy megdöbbenés, amikor elkészítettem. Nem árultam el nekik, hogy nincs benne hús! :-) Ették, többször is vettek belőle. Kérdezgettem többször őket, hogy hogy ízlik nekik? Nővérem is visszakérdezett, hogy nem-e ez az első töltött káposztám? Akkor már nem bírtam tovább és elárultam, hogy ebben nincs hús! Nagy kerek szemek, csodálkozások. Érezték, hogy ez egy kicsit más, de hogy nincs benne hús, arra ők sem gondoltak.
Tehát elküldtem ezt a receptet a versenyre, és igaz, nem ez nyerte, de a szerkesztőknek is nagyon tetszett, így beválogatták a receptes könyvbe. Már kapható!

Továbbítom a szerkesztők levelét:

Megjelent! Rendelje meg most!

A tél ízei – vegán szakácskönyv. Gyógyító növényi ételek

Főzni jó! Egészségeset és finomat főzni még jobb! De a legjobb, amikor több ember összefog egy jó ügy támogatására. Az Élj inkább Alapítvány munkatársai nagyon fontosnak tartották, hogy ne csak a Nyitott Szemmel-ben – az alapítvány magazinjában – beszéljenek az egészséges életmódról, hanem legyenek olyan évszakokra kidolgozott szakácskönyvek, amelyekből bárki, bármikor elkészítheti egészségbarát, hazai alapanyagokból készült ételeit. Így született ez a szakácskönyv-sorozat, amelynek első része 2011. őszétől már kapható.

Az igényes könyv színes, 184 oldalon 100 vegán receptet tartalmaz, 50 egész oldalas ételfotó és közel 80 kisebb fénykép díszíti. 1500 Ft-os áron kapható.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Egészséges "kolbász-hurka"

Ezen a recepten több hónapig dolgoztam! Nagyon sok munkám van benne!  Az ötlet onnan jött, hogy a párom nagy kolbász mániás. Nagyon szereti a füstöltet-sültet. Úgy van vele, mint Gombóc Artúr a csokival. Így igyekeztem ezt azt az álmát is megvalósítani, ami nem volt egyszerű. A boltokban kapható "kolbász" nem hasonlít a kolbászra, nem lehet főzni vagy sütni. Én viszont olyat szerettem volna, amit lehet főzni és sütni is. Sikerült! :-)) Mi most tepsis burgonyával és saját eltevésű cseresznye befőttel ettük. De kóstoltuk már mustárral is! Nekünk nagyon ízlik!! :-)) Kolbász: - 4 maréknyi apró szemű zabpehely -  fél vöröshagyma,3 db fokhagyma, pirospaprika, só, bors - 2 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál napraforgómag - 2 teáskanálnyi búzasikér - barna rizsliszt- amennyit felvesz - víz Az egészet összekeverjük vízzel. Kicsit hagyjuk önmagában ázni, majd kóstoljuk, hogy kell-e még bele valami. Nos innen lesz nem teljesen vega. Hiszen én nem t