Minden évben elkészítek a páromnak egy fincsi tortát a születésnapjára. Ez volt idén is. Mivel szereti a zserbót, így kipróbáltam, hogy milyen lehet tortaként... hm... nem csalódtam! Isteni finom!
(tavaly az ország tortáját készítettem el, idén ezt a kisfiam kapja majd meg az első születésnapjára!)
Találtam is hozzá egy nagyon jó receptet: innen. Ezen az oldalon már pár receptet kipróbáltam, és mindig nagyon jól sikerült! Természetesen mindenen egy kicsit változtattam, avagy átfordítottam diabetikus-egészséges változatra!
Hozzávalók:
A tésztához:
200 g liszt (fehér tönköly liszt)
100 g vaj
20 g porcukor helyett 1 evőkanál gyümölcscukor
1 db tojássárga
40 g 2,8%-os tej, tehát házi tej!
8 g élesztő
1 g sütőpor adalékanyag mentes (én a DM-ben szoktam venni)
A töltelékhez:
140 g kristálycukor helyett 4 evőkanál gyümölcscukor
240 g finomra darált dió
600 g baracklekvár - kevéssé édes, inkább savanykás - tehát saját baracklekvár, amit gyümölcscukorral tettem el tartósítószer nélkül!
őrölt fahéj
1 db citrom reszelt héja
vaníliás cukor - helyet bio vanília őrlemény
A tetejére:
100 g 65%-os étcsokoládé
Elkészítése szövegesen, de ha a tovább gombra kattintasz, akkor a képes részét is megtalálod! Tovább
1. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, és egy 22 cm átmérőjű tortaforma alját kipapírozzuk.
2. Először a tésztát készítjük el. Az összes összetevőt kimérjük egy üstbe, és jó alaposan összegyúrjuk.
3. Ha elkészült, lisztes asztalon hengert formázunk a tésztából, és öt egyenlő részre osztjuk, majd hűtőbe tesszük.
4. Rögtön ki is vehetjük az egyik tésztát az asztalra, és köralakra nyújtjuk. Akkora legyen a tészta, hogy ki tudjuk vele majdnem teljesen bélelni a tortakarikát. A tészta szélét belülről tapasszuk a forma oldalára.
Figyelem! A tészta olyan vékony lesz, hogy átlátszik rajta az asztal! Ez így normális! Sütés közben a lapok majd kicsit meg fognak vastagodni!
5. Ha ez megvan, beletesszük az első adag 150 g baracklevárt - erre a célra legalkalmasabb a nagyi által főzött sárgabaracklekvár botmixerrel simára turmixolva. A barackízt egyenletesen simítsuk el a tészta felszínén, úgy, hogy a szélein is ugyanolyan vastag legyen, mint a közepén!
FIGYELEM! A receptben szereplő 600 g baracklevárt négy részre kell osztani, azt pontosan 150 g-os adagokban használjuk fel.
6. Most egy külön edényben keverjük össze a darált diót, a kristálycukrot, fahéjat és vaníliás cukrot, valamint a citromhéjat.
7. Ezután a diós keverékből pontosan 90 g-ot eloszlatunk egyenletesen a formában, a barackíz tetején.
8. Most kivesszük a hűtőből a második tésztát, és ebből is kör alakot nyújtunk, azonban ezt pontosan akkorára nyújtsuk, mint a forma belső átmérője. Helyezzük bele a formába, a dió tetejére.
9. Most a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, majd erre a harmadik réteg tészta.
10. Most a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, majd erre a negyedik réteg tészta.
11. Végül utoljára a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, és erre az ötödik, utolsó réteg tészta.
12. Ha ezzel megvagyunk, vágjuk le a felső tésztaperemet a forma oldalán, hogy egyenletes legyen, és szurkáljuk meg óvatosan a betöltött zserbót.
13. Ezután tegyük az előmelegített 185 C-os sütőbe, és kb 50 perc alatt süssük készre légkeverés nélkül.
14. A kisült zserbót hagyuk teljesen kihűlni - erre egy éjszakát bőven számíthatunk -, majd egy éles késsel vágjuk körbe, és vegyük le róla a sütőforma oldalát.
15. Fordítsuk meg egy tányérra, hogy az eddigi alja most felül legyen.
16. A keserű csokoládét mikrohullámú sütőben vagy vízgőz fölött olvasszuk meg, és vékonyan vonjuk be vele a zserbó tetejét.
17. Ha a csokoládé is megkötött a tetején, tortaszeleteket vághatunk belőle, vagy akár négyzetesre is szeletelhetjük.
Amúgy nem annyira bonyolult, nagyon gyorsan összeállítható, és tényleg finom!
Jó Étvágyat!
(tavaly az ország tortáját készítettem el, idén ezt a kisfiam kapja majd meg az első születésnapjára!)
Találtam is hozzá egy nagyon jó receptet: innen. Ezen az oldalon már pár receptet kipróbáltam, és mindig nagyon jól sikerült! Természetesen mindenen egy kicsit változtattam, avagy átfordítottam diabetikus-egészséges változatra!
Hozzávalók:
A tésztához:
200 g liszt (fehér tönköly liszt)
100 g vaj
20 g porcukor helyett 1 evőkanál gyümölcscukor
1 db tojássárga
40 g 2,8%-os tej, tehát házi tej!
8 g élesztő
1 g sütőpor adalékanyag mentes (én a DM-ben szoktam venni)
A töltelékhez:
140 g kristálycukor helyett 4 evőkanál gyümölcscukor
240 g finomra darált dió
600 g baracklekvár - kevéssé édes, inkább savanykás - tehát saját baracklekvár, amit gyümölcscukorral tettem el tartósítószer nélkül!
őrölt fahéj
1 db citrom reszelt héja
vaníliás cukor - helyet bio vanília őrlemény
A tetejére:
100 g 65%-os étcsokoládé
Elkészítése szövegesen, de ha a tovább gombra kattintasz, akkor a képes részét is megtalálod! Tovább
1. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, és egy 22 cm átmérőjű tortaforma alját kipapírozzuk.
2. Először a tésztát készítjük el. Az összes összetevőt kimérjük egy üstbe, és jó alaposan összegyúrjuk.
3. Ha elkészült, lisztes asztalon hengert formázunk a tésztából, és öt egyenlő részre osztjuk, majd hűtőbe tesszük.
4. Rögtön ki is vehetjük az egyik tésztát az asztalra, és köralakra nyújtjuk. Akkora legyen a tészta, hogy ki tudjuk vele majdnem teljesen bélelni a tortakarikát. A tészta szélét belülről tapasszuk a forma oldalára.
Figyelem! A tészta olyan vékony lesz, hogy átlátszik rajta az asztal! Ez így normális! Sütés közben a lapok majd kicsit meg fognak vastagodni!
5. Ha ez megvan, beletesszük az első adag 150 g baracklevárt - erre a célra legalkalmasabb a nagyi által főzött sárgabaracklekvár botmixerrel simára turmixolva. A barackízt egyenletesen simítsuk el a tészta felszínén, úgy, hogy a szélein is ugyanolyan vastag legyen, mint a közepén!
FIGYELEM! A receptben szereplő 600 g baracklevárt négy részre kell osztani, azt pontosan 150 g-os adagokban használjuk fel.
6. Most egy külön edényben keverjük össze a darált diót, a kristálycukrot, fahéjat és vaníliás cukrot, valamint a citromhéjat.
7. Ezután a diós keverékből pontosan 90 g-ot eloszlatunk egyenletesen a formában, a barackíz tetején.
8. Most kivesszük a hűtőből a második tésztát, és ebből is kör alakot nyújtunk, azonban ezt pontosan akkorára nyújtsuk, mint a forma belső átmérője. Helyezzük bele a formába, a dió tetejére.
9. Most a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, majd erre a harmadik réteg tészta.
10. Most a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, majd erre a negyedik réteg tészta.
11. Végül utoljára a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, és erre az ötödik, utolsó réteg tészta.
12. Ha ezzel megvagyunk, vágjuk le a felső tésztaperemet a forma oldalán, hogy egyenletes legyen, és szurkáljuk meg óvatosan a betöltött zserbót.
13. Ezután tegyük az előmelegített 185 C-os sütőbe, és kb 50 perc alatt süssük készre légkeverés nélkül.
14. A kisült zserbót hagyuk teljesen kihűlni - erre egy éjszakát bőven számíthatunk -, majd egy éles késsel vágjuk körbe, és vegyük le róla a sütőforma oldalát.
15. Fordítsuk meg egy tányérra, hogy az eddigi alja most felül legyen.
16. A keserű csokoládét mikrohullámú sütőben vagy vízgőz fölött olvasszuk meg, és vékonyan vonjuk be vele a zserbó tetejét.
17. Ha a csokoládé is megkötött a tetején, tortaszeleteket vághatunk belőle, vagy akár négyzetesre is szeletelhetjük.
Amúgy nem annyira bonyolult, nagyon gyorsan összeállítható, és tényleg finom!
Jó Étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése