Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Marokkói csicseriborsós padlizsán ragu kuszkusszal

A holnapi ebédünk, valami Isteni! Ez a recept nem tőlem származik, hanem a mostani kedvenc szakácskönyvemből: A Nagy Vegetáriánus Szakácskönyv! A recept szerint lehet kukusszal tálalni, ha pedig marad, akkor kenyérre kenve is finom! Hozzávalók: - 1 fej vöröshagyma - 1 evőkanál kókuszzsír - 1 nap padlizsán - 3 maroknyi főtt csicseriborsó - 1 bio hámozott paradicsom - 2 evőkanál mazsola - só, bors, koriander, fahéj, kömény Elkészítése: - a hagymát feltesszük a zsiradékkal párolni!! Nem pirítjuk! - ha megpárolódott, akkor hozzáadjuk a fűszereket és lefedve tovább pároljuk - én ekkor raktam hozzá a padlizsán kockákat - majd a többi hozzávalót - készre főztem: egy sűrű ragut kell, hogy kapjunk Jó Étvágyat!

Vöröslencse fasírt

Egy újabb fasírt változat, amelyet el lehet készíteni roládnak, vagy kerek-fasírtnak. Lehet főzelék mellé adni, vagy nagy adag saláta mellé fogyasztani! Gyors-egyszerű-finom-egészséges! Hozzávalók: - vöröslencse - 1 fej vöröshagyma - só, bors, citromlé - zabpehely - zabliszt - amaranát mag - kókuszszír Elkészítése: - a vöröslencsét vízben mefőzzük - egy kis zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát - hozzákeverjük a vöröslencséhez - hozzáadjuk a kb. 2-3 maroknyi zabpelyhet és zablisztet. Annyi kell belőlük, hogy tudjuk formázni! - a végén ízesítjük - kókuszzsírban kisütjük Jó Étvágyat!

Kecsketej

Ősz óta mi is kecsketartók vagyunk! Ez abban merül ki, hogy van két kecskénk (Mici, Pötyi). Két ok miatt kerültek hozzánk: - fűnyírás - tejük Amióta tudjuk, hogy a tehén tej fogyasztása nem jó a szervezetre, így próbáltunk mindig alternatívákat keresni. Fogyasztunk növényi tejet is, de vannak olyan ételek, amelybe mi szükségesnek tartjuk a tejet. Például nagyon szeretjük a rakott ételen a reszelt sajtot. Nos, ez volt a legnagyobb kihívás. Hiszen a böjt ideje alatt teljesen vegán életmódra váltunk. S ekkor megvesszük a bolti vegán sajtot, viszont ha megnézzük az összetevőket...nem mondanám a legjobb megoldásnak. Aztán jött a saját vegán sajt, ami még rosszabb lett...sőt mi magunk sem éreztük a legjobban...az áráról nem is beszélve. Amikor pedig nem böjtölünk azért hébe-hóba az ételekre kerül a bolti sajt, amit ugyancsak nem neveznék sajtnak! Másrészről, amikor a kisfiúnk megszületett, nem akartunk neki sem adni tehén tejet. Így sokat kutattunk, olvastunk. Így jutottunk a kecskete...

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

www.edenkert.hu Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert! Most idén így készült: Hozzávalók: - sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz! - víz - citrom - citromfű-menta (ez az idei újítás) - nádcukor-gyümölcscukor - citromsav-ha szükséges Elkészítése: - én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát - a végén felöntjük tisztított vízzel - állni hagyjuk 1-2 napig - leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk! - hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget - felforraljuk - és még forró állapotban üvegekbe töljük - és száraz dunsztba tessszük készen is van! Jó Egészséget!

Fokhagymás tészta rukkolával

Tészta vacsorára vágytunk, így egy nagyon egyszerű-gyors-finom eleség született! Ez el lehet készíteni vegán módra is. Egyszerűen a tejföl helyett zabtejszínt használjunk! Hozzávalók: - tönköly tészta - olíva olaj - só, bors - fokhagyma - napraforgó mag - rukkola - balzsamecet - tejföl Elkészítése: - a tojás nélküli tönköly tésztát félig megfőzzük - a fokhagymát olíva olajon megfutattajuk - hozzáadjuk a napraforgó magot és a tejfölt - beleforgatjuk a tésztát - a rukkolához adunk egy kis olíva olajat és balzsamecetet - és már ehetjük is! Jó Étvágyat!

Zöldséges árparizotto

Az eredeti ötlet nem tőlem származik, hanem a Nagy Vegetáriánus szakácskönyvből! Csak egy kicsit módosítottam és már készen is lett! Aki a rizses lecsót szereti, annak ez is ízleni fog! Hozzávalók: - kb. 3 nagy maroknyi árpa - 1 cukkini - 1 padlizsán - 3-4 fej lila hagyma - 5-6 gerezd fokhagyma - 3-4 db paradicsom - só, bors - víz - olíva olaj Elkészítése: - az árpát feltesszük főzni, és jól szétfőzzük. ügyeljük arra, hogy ne legyen teljesen száraz, mert akkor nem lesz annyira élvezhető az íze - a zöldségeket felaprítjuk és egy tepsi betesszük - meglocsoljuk olíva olajjal, sózzuk, borssozzuk - sütőben megpároljuk, majd pegpirítjuk - amikor készen van, akkor az árpához keverjük és készen is van!

Hajdinás palacsinta spárgával töltve

Maradt egy kis spárgám. Megkívántam a palacsintát, s gondoltam abba töltöm bele! Nagyon finom lett! Hozzávalók: - 2 maroknyi hadina, amit kávédarálón megőrlünk/vagy 3 evőkanál hajdinaliszt - 2 evőkanál tönköly fehér liszt, 2 evőkanál tönköly teljes kiőrlésű liszt - 1 tojás vagy 1 teáskanál bio sütőpor - kevés tej - só, szerecsendió - víz - spárga - tej - fokhagyma - só, fehér bors - keményítő - tejszín (zabtejszín) Elkészítése: - a palacsinta tésztát elkészítjük: a liszteket összekeverjük a fűszerekkel és a sütőporral, vagy a tojást kikeverjük és hozzáadjuk a lisztet. Majd következik a folyadék, amely egyrészt tej, másrészt víz. Tehát palacsinta tésztát kell, hogy kapjuk. Végül kisütjük - a spárgát kevés vízben feltesszük főzni a fűszerekkel és a fokhagymával - ha megpuhult, akkor kivesszük a spárgát - a megmaradt vizet besűrítjük: a tejszínnel és a keményítővel - a palacsintákat megtöltjük a spárgával, feltekerjük vagy háromszögekre hajtjuk - egy tányérra tesszük...