Ugrás a fő tartalomra

2016- Böjt


Őszintén már azt sem tudom, hogy hanyadik böjtünk ez már...lehet, hogy 4-5? A párom ezt jobban tudja! Az idei böjt abban lesz más, hogy én azért amit megkívánok enni fogok a baba miatt. Így mondhatjuk, hogy a családunkban egyedül a férjem fog böjtölni és méregteleníteni! Ami azért így elég nagy kihívás lesz számára :-)

Mire készülj:
- 43 napig nincs hús
kép forrása: kerekegészség.hu
- nincs fehér cukor
- nincs állati eredetű zsiradék
- nincs fehér liszt
- nincs kalória és szénhidrát számlálás!
- nincs fehérje porok fogyasztása!
- nincs tojás
- nincs állati eredetű tejtermék

Ami van:
- sok zöldség
- gyümölcs
- teljes értékű gabonák, magvak
- hidegen sajtolt olajok
- nem hidrogénezett kókuszzsír
- finom ízek
- megtisztulás minden szinten
- több energia
- növényi tejtermékek
- bio magyar tofu



Én már ma elkezdek csíráztatni magvakat, mert a tél vége felé azért a vitamin raktárak kimerülnek, jó ha van egy kis friss-természetes utánpótlás!

Mivel pótoljuk a fehérjét?
Sokan kétségbe esnek, ha húst és tejtermékeket kivonják az étrendjükből, hogy akkor fehérje hiányuk lesz,és nem lesz erejük...Na azért annyi fehérjére nincs szükség, vagyis mindenkinek más mennyiség-erre nincs egyen érték, mert mindannyian különbözőek vagyunk! Sok tévhit létezik a fehérjékről! Nem fog senki belehalni, ha nem eszik húst! :-) Erre jó példa a férjem :-) nem beszélve rólam :-)

Növényi fehérjék közül pár:
- köles
- magvak
- hüvelyesek
- módjával szejtán
- gombák
- rizs
- quinoa

Mivel pótoljuk a tojást?
Sok ételbe szükség lenne tojásra, de igazán sok trükk létezik ennek a pótlására. Ilyen az őrölt lenmag, chia mag, gabona, stb.

Mivel most nem teliholddal kezdünk, így nem méregtelenítjük egyből a májat, hanem tisztítjuk a vastagbelet. Ha előtte sok állati eredetű dolgot ettél, akkor már az is tisztulás, hogy ha ezeket elhagyod! Illetve az árpa teával indítunk! Erről már korábban írtam!

Jó készülődést! Jövő héten pénteken kezdünk!



Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Egészséges "kolbász-hurka"

Ezen a recepten több hónapig dolgoztam! Nagyon sok munkám van benne!  Az ötlet onnan jött, hogy a párom nagy kolbász mániás. Nagyon szereti a füstöltet-sültet. Úgy van vele, mint Gombóc Artúr a csokival. Így igyekeztem ezt azt az álmát is megvalósítani, ami nem volt egyszerű. A boltokban kapható "kolbász" nem hasonlít a kolbászra, nem lehet főzni vagy sütni. Én viszont olyat szerettem volna, amit lehet főzni és sütni is. Sikerült! :-)) Mi most tepsis burgonyával és saját eltevésű cseresznye befőttel ettük. De kóstoltuk már mustárral is! Nekünk nagyon ízlik!! :-)) Kolbász: - 4 maréknyi apró szemű zabpehely -  fél vöröshagyma,3 db fokhagyma, pirospaprika, só, bors - 2 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál napraforgómag - 2 teáskanálnyi búzasikér - barna rizsliszt- amennyit felvesz - víz Az egészet összekeverjük vízzel. Kicsit hagyjuk önmagában ázni, majd kóstoljuk, hogy kell-e még bele valami. Nos innen lesz nem teljesen vega. Hiszen én nem t