Ugrás a fő tartalomra

Országos Vegetáriánus Főzőverseny- 2014

Idén 18. alkalommal került megrendezésre az Országos Vegetáriánus Fesztivál. Ez alkalommal is lehetett jelentkezni, megmérettetni főző tudásunkat egymással.
Mindig először a receptek versenyeznek, majd a döntőben az elkészített ételek. Több kategóriában is lehet nevezni, mind két esetben két étellel.
Én is neveztem, s az előzsűrizés után bekerültem a vasárnapi döntőbe.
Készítettem egy főételt: Pácolt szejtán szelet roston, aszalt szilvás barnamártással, tönkölyös gőzgomboccal (vegán)
Desszert: "Édes Álom" nevet kapta, mert csokoládé alapon citromos réteg, levendulás mártással, mézes-mandulás ropogóssal
Ezeken az ételeken hónapokat gondolkodtam. Lényes volt számomra, hogy a "szakmámat" előhozzam benne. Mindkettőben megtalálhatóak a gyógynövények. A főételben a domináns a kakukkfű, a desszertben a levendula. A többi is fontos, de ezekre alapoztam.
A recepteket hamarosan megosztom! :-) Mind kettő nagyon időigényes, türelem játék, de jeles alkalmakra érdemes ezzel meglepni a családot! :-)

Tehát az eredmény hirdetésen úgy vettem részt, hogy azt gondoltam, nem nyerhetek. Az volt a döntő, hogy ízletes, tetszetős, egészséges legyen. Önzően hathat, de magamnak akartam "megfelelni". Szeretem a konyhaművészetet, de nem a mű irányzatot. Kíváncsi voltam, hogy el tudok egy "sztár szakács" szinten valamilyen művet alkotni. :-)
Ott ültem, s mikor meghallottam, hogy minden résztvevő kap egy pólót, én annak nagyon örültem, mert mindig póló hiányban szenvedek! :-) Vártam, hogy mikor kapom meg az emlék lapot, és mehet a következő előadásra. Szinte fel voltam háborodva, amikor szólították a 3. helyezettet, hogy én nem kapok pólót?? Engem elfelejtettek?? Gondoltam, majd az eredményhirdetés végén oda megyek azért a pólóért. Még akkor sem fogtam fel, hogy én nyertem, amikor már csak én maradtam hátra. :-)
Jaj, de boldog voltam, amikor kiderült, hogy ez nem álom! Tényleg én nyertem meg! :-) Olyan ajándékokat kaptam, amelyekre tényleg szükségem volt. Mintha tudták volna! Kaptam könyveket, amelyek közül az Aromaterápiával már régóta szemezgettem. Két hete tönkrement az aprítóm, így most kaptam egyet! És a wellness hétvége az Ország Szívéhez...vega teljes ellátással... az hab volt a tortán! Ja és a póló! :-)
A családom nem volt velem, mert nekik hosszú lett volna az út, és a nap, de amikor hazaértem Nimród kisfiam ezzel mondattal várt engem: " Anya, Te egy Kincs vagy nekünk!" - hát ettől több kell??

Köszönöm a díjat, köszönöm, hogy másnak is ízlik, amit főzök-sütök! :-) Hálás Vagyok! :-)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Egészséges "kolbász-hurka"

Ezen a recepten több hónapig dolgoztam! Nagyon sok munkám van benne!  Az ötlet onnan jött, hogy a párom nagy kolbász mániás. Nagyon szereti a füstöltet-sültet. Úgy van vele, mint Gombóc Artúr a csokival. Így igyekeztem ezt azt az álmát is megvalósítani, ami nem volt egyszerű. A boltokban kapható "kolbász" nem hasonlít a kolbászra, nem lehet főzni vagy sütni. Én viszont olyat szerettem volna, amit lehet főzni és sütni is. Sikerült! :-)) Mi most tepsis burgonyával és saját eltevésű cseresznye befőttel ettük. De kóstoltuk már mustárral is! Nekünk nagyon ízlik!! :-)) Kolbász: - 4 maréknyi apró szemű zabpehely -  fél vöröshagyma,3 db fokhagyma, pirospaprika, só, bors - 2 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál napraforgómag - 2 teáskanálnyi búzasikér - barna rizsliszt- amennyit felvesz - víz Az egészet összekeverjük vízzel. Kicsit hagyjuk önmagában ázni, majd kóstoljuk, hogy kell-e még bele valami. Nos innen lesz nem teljesen vega. Hiszen én nem t