Ugrás a fő tartalomra

"Édes Álom"- Vegetáriánus főzőverseny I. hely

Miért is kapta a desszertem az édes álom nevet? Mert ugye a jó alvást elősegíti a levendula, és mert hogy édes lett.. így édes álom :-)


Csokoládés rétegen citromos krém, levendulás öntettel és mézes-mandulás ropogóssal


Ez a recept nem vegán, de el lehet készíteni annak megfelelően is! Jelzem a receptben az alternatívát.



Hozzávalók

Csokoládés réteg:
-         1 evőkanál mazsola
-         3 dkg belga csokoládé pasztilla
-         1 evőkanál útifűmag héj

Citromos réteg:
-         0,5 dl mandulatej
-         1 db bio citrom leve és héja
-         Fél teáskanál levendula virág
-         Késhegynyi bio vanília
-         2 evőkanál tejszín/növényi
-         1 evőkanál nyírfacukor
-         Fél teáskanál agar-agar

Levendulás öntet:
-         3 evőkanál tejszín/növényi
-         3 evőkanál víz
-         1 evőkanál nyírfacukor
-         1 evőkanál levendula virág
-         4 db áfonya
-         Fél teáskanál kukorica keményítő

Mandulás ropogós:
-         2 evőkanál méz/nádcukor
-         1 evőkanál hántolt mandula

Elkészítése:
Először a citromos réteget készítjük el. A tejet, tejszínt és a levendula virágot feltesszük főzni. Amikor felforrt, akkor hozzáadjuk a vaníliát, citrom héjat, levét, cukrot. Főzzük 1-2 percig majd hozzáadjuk az agar-agart, amikor felolvadt, akkor egy könnyen kezelhető forma aljába tesszük (ez lesz a desszert teteje). Hűtőben hagyjuk kihűlni.
A mazsolát beáztatjuk vízbe 1 órára, majd vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét és hozzáadjuk a mazsolához. Az egészet alaposan össze turmixoljuk, a végén belekeverjük az útifűmag héjat. A citromos rétegre helyezzük és hagyjuk kihűlni.
A mézet egy edénybe felmelegítjük, hozzátesszük a felszeletelt mandulát. Egy zsírpapírra tesszük, hagyjuk kihűlni.
A levendula öntethez a tejszínbe tesszük a levendula virágot, és egy éjszakára benne áztatjuk. Főzés előtt leszűrjük. Teszünk hozzá vizet, cukrot és az áfonyát átpasszírozzuk sűrű lyukú szűrön. Amikor felforrt, akkor hozzáadjuk a keményítőt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Egészséges "kolbász-hurka"

Ezen a recepten több hónapig dolgoztam! Nagyon sok munkám van benne!  Az ötlet onnan jött, hogy a párom nagy kolbász mániás. Nagyon szereti a füstöltet-sültet. Úgy van vele, mint Gombóc Artúr a csokival. Így igyekeztem ezt azt az álmát is megvalósítani, ami nem volt egyszerű. A boltokban kapható "kolbász" nem hasonlít a kolbászra, nem lehet főzni vagy sütni. Én viszont olyat szerettem volna, amit lehet főzni és sütni is. Sikerült! :-)) Mi most tepsis burgonyával és saját eltevésű cseresznye befőttel ettük. De kóstoltuk már mustárral is! Nekünk nagyon ízlik!! :-)) Kolbász: - 4 maréknyi apró szemű zabpehely -  fél vöröshagyma,3 db fokhagyma, pirospaprika, só, bors - 2 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál napraforgómag - 2 teáskanálnyi búzasikér - barna rizsliszt- amennyit felvesz - víz Az egészet összekeverjük vízzel. Kicsit hagyjuk önmagában ázni, majd kóstoljuk, hogy kell-e még bele valami. Nos innen lesz nem teljesen vega. Hiszen én nem t