Ugrás a fő tartalomra

Vaníliás-citromkéremes diós-répatorta

Sajnos nem tudtam jó nevet kitalálni ennek a tortának...így minden ízét belefoglaltam! Én nem kóstoltam, de akinek készült az nagy örömmel fogyasztotta! Nem mondom, hogy egy szerű torta, de hát az embernek egy évben egyszer van születésnapja! Ez most nem vegán módra készült, de el lehet készíteni úgy is!

Hozzávalók a tésztához:
- 6 db házi tojás
- 1 db sárgarépa
- 10 dkg pirított dió
- 1 kávéskanál természetes szódabikarbóna
- 5 dkg nádcukor cukor/ nyírfacukor
- 6 evőkanál tönköly fehér liszt
- bio vanília

Elkészítése:
- a tojások sárgáját-fehérjét külön-külön verjük fel. A sárgájába teszünk 3 evőkanál nádcukrot.
- a répát lereszeljük és a pirított diót durvára összedaraboljuk, majd összekeverjük a liszttel és a szódabikarbónával
- a sárgájába óvatosan belekeverjük a sárgarépás keveréket, majd a felvert tojások fehérjét
- három lapot sütünk ki

Krém hozzávalók:
- 1 liter tej
- 25 dkg vaj
- 10 dkg nádcukor/nyírfa cukor
- kurkuma vagy 2 tojás sárgája
- 2 db bio citrom héja és leve
- bio vanília
- 4 evőkanál tönköly fehér liszt

Elkészítése:
- a tejet, cukrot, citrom héját, kurkumát feltesszük főzni
- majd belekeverjük a lisztet-csomó mentesre
- felfőzzük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a citrom levét és a vajat
- kihűtjük

Összeállítás:
- Egyszerűen a lapok közé krémet töltünk, és a hűtőben hagyjuk összeérni az ízeket!

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Egészséges "kolbász-hurka"

Ezen a recepten több hónapig dolgoztam! Nagyon sok munkám van benne!  Az ötlet onnan jött, hogy a párom nagy kolbász mániás. Nagyon szereti a füstöltet-sültet. Úgy van vele, mint Gombóc Artúr a csokival. Így igyekeztem ezt azt az álmát is megvalósítani, ami nem volt egyszerű. A boltokban kapható "kolbász" nem hasonlít a kolbászra, nem lehet főzni vagy sütni. Én viszont olyat szerettem volna, amit lehet főzni és sütni is. Sikerült! :-)) Mi most tepsis burgonyával és saját eltevésű cseresznye befőttel ettük. De kóstoltuk már mustárral is! Nekünk nagyon ízlik!! :-)) Kolbász: - 4 maréknyi apró szemű zabpehely -  fél vöröshagyma,3 db fokhagyma, pirospaprika, só, bors - 2 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál napraforgómag - 2 teáskanálnyi búzasikér - barna rizsliszt- amennyit felvesz - víz Az egészet összekeverjük vízzel. Kicsit hagyjuk önmagában ázni, majd kóstoljuk, hogy kell-e még bele valami. Nos innen lesz nem teljesen vega. Hiszen én nem t