Egy nagy klasszikus kicsit másként. A lekváros gombócot mindenki a saját íze szerint készíti el, így teszem én is. Íme egy egészségesebb változata a gombócnak:
- burgonya
- tönköly liszt, fehér liszt
- házi szilva lekvár
- nádcukor/nyírfacukor (kb. 1 evőkanál)
- fahéj
- zsemlemorzsa
A burgonyát megfőzzük, összetörjük, ekkor beletesszük a gyümölcscukrot. Amikor langyosra kihűlt, akkor beleteszünk annyi lisztet - felesbe a tönköly és fehér lisztet -, amennyivel egy félig lágy masszát kapunk. Nem szabad nagyon keményre gyúrni, mert akkor nagyon kemény lesz a gombócunk. Csak annyira kell, hogy kemény legyen, hogy ki tudjuk nyújtani.
Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, felkockázzuk. Én ekkor a kezembe veszek egy kockát, mélyedést csinálok és ebbe teszek bele lekvárt. Így könnyebb összeragasztani az oldalait a gombócnak. Majd lobogó vízbe teszem. Amikor a gombócok a felszínre jönnek, akkor pirított zsemlemorzsában meghempergetem.
Tálaláskor fahéjjal megszórjuk és mézzel megcsorgatjuk.
A gombócba nem szabad tojást tenni, mert abban az esetben is kemény lesz!
Ezt a gombócot a cukorbetegek is fogyaszthatják. Abban az esetben, ha a lekvár is gyümölcscukorral készült, ha nem, akkor magozott szilvával lehet helyettesíteni.
Lisztérzékenyek a lisztet felesben használhatják a kukorica- és burgonyalisztet. A zsemlemorzsát pedig gluténmentes zsemlemorzsával lehet helyettesíteni.
Jó Étvágyat!
- burgonya
- tönköly liszt, fehér liszt
- házi szilva lekvár
- nádcukor/nyírfacukor (kb. 1 evőkanál)
- fahéj
- zsemlemorzsa
A burgonyát megfőzzük, összetörjük, ekkor beletesszük a gyümölcscukrot. Amikor langyosra kihűlt, akkor beleteszünk annyi lisztet - felesbe a tönköly és fehér lisztet -, amennyivel egy félig lágy masszát kapunk. Nem szabad nagyon keményre gyúrni, mert akkor nagyon kemény lesz a gombócunk. Csak annyira kell, hogy kemény legyen, hogy ki tudjuk nyújtani.
Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, felkockázzuk. Én ekkor a kezembe veszek egy kockát, mélyedést csinálok és ebbe teszek bele lekvárt. Így könnyebb összeragasztani az oldalait a gombócnak. Majd lobogó vízbe teszem. Amikor a gombócok a felszínre jönnek, akkor pirított zsemlemorzsában meghempergetem.
Tálaláskor fahéjjal megszórjuk és mézzel megcsorgatjuk.
A gombócba nem szabad tojást tenni, mert abban az esetben is kemény lesz!
Ezt a gombócot a cukorbetegek is fogyaszthatják. Abban az esetben, ha a lekvár is gyümölcscukorral készült, ha nem, akkor magozott szilvával lehet helyettesíteni.
Lisztérzékenyek a lisztet felesben használhatják a kukorica- és burgonyalisztet. A zsemlemorzsát pedig gluténmentes zsemlemorzsával lehet helyettesíteni.
Jó Étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése