Ugrás a fő tartalomra

Almás süti nyalóka

Ez az ovis farsangra készült. Nem lett teljesen növényi, de nagyon mutatós-egészségesebb változat, mint a bolti. A gyerekek nagyon gyorsan elkapkodták :-)

Hozzávalók kb. 30 db-hoz:
Tészta
- 3 db nagyobb alma
- kb. 25 dkg teljes kiőrlésű liszt (vagy ugyanennyi barna rizsliszt+2 evőkanál útifűmaghéj- gluténmentes változatához)
- 100 g nádcukor
- 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál fahéj
- 150 ml hidegen sajtolt napraforgó olaj
- 1 teáskanál foszfát mentes sütőpor

Elkészítése: a száraz anyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az almát (előre lereszeljük-kinyomkodva adjuk a tésztához) és többi összetevőt. Hogy összeálljon jobban tegyünk annyi reszelt alma levét, amennyire piskóta sűrűségű tésztát kapunk (ha kell még folyadék adhatunk hozzá növényi tejet vagy csak egyszerűen vizet). Majd 150 fokos sütőben készre sütjük.
Kihűtjük.

Amikor kihűlt, akkor egyszerűen apró darabokra szétszedjük és keverünk hozzá vagy vajat (kb. 150 g), vagy kókuszzsírt (3-4 evőkanál)+2 evőkanál pálmazsírt. Ízesítjük még fahéjjal, gyömbérrel, mézzel. Golyócskákat formázunk és egy tálcára tesszük. Hagyjuk majd dermedni.

Addig elkészítjük a karamellás öntet:
- 5-6 evőkanál nádcukor
- vaj: 50 g vagy 2 evőkanál kókuszzsír
- 2 dl növényi tej

Egy edényben a cukrot beletesszük, karamelizáljuk és hozzáadjuk a zsiradékot és a tejet. Jól összeforraljuk.

Összeállítjuk a sütit:
- egy pálcikát belemártunk a karamellbe, majd beleszúrjuk egy gombócba, utána a karamellbe mártjuk a nyalókát és kapszulába tesszük.
- a végén megszórhatjuk természetes díszekkel.

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd...

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Krumplis fánk (tojás és tej mentesen)

Párom nagy kedvence. Eredetileg mindig tojással és tejjel készítem. Viszont a böjt időszak alatt ezekről is lemondunk. Így megpróbáltam ezek nélkül elkészíteni. Nagy meglepetésemre nem lehet észre venni különbséget! :-) Hozzávalók: - 5 db burgonya - víz - 3 evőkanál őrölt lenmag - 1 evőkanál őrölt szezámmag - pici élesztő - tönköly liszt (felesben a fehérrel) - pici olaj + a sütéshez olaj Elkészítése: - a burgonyát héjában megfőzzük, majd megszabadítva a bundájától összetörjük - teszünk hozzá pici sót - langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzátesszük a burgonyához - hozzátesszük az őrleményeket - annyi lisztet teszünk hozzá, amennyit felvesz - a végén hozzá teszünk egy kis olajat - kinyújtjuk és kiszaggatjuk - olajban kisütjük Ezt a fánkot sósan és édesen is lehet fogyasztani. Sósan önmagában, édesen pedig lekvárral. Jó Étvágyat!