Ugrás a fő tartalomra

Gesztenyés csokoládétorta - glutén-, tej mentes

Ezt a tortát a kisfiam 5. születésnapjára készítettem. A zsúrra gultén érzékenyek is. Szerettem volna egy teljesen vegán tortát készíteni, de mivel még nem vagyok járatos a glutén-, tojásmentes piskóta elkészítésében, így kénytelen voltam tojást használni a tésztában. Viszont a krém és a tejszínhab vegán lett! Sőt egészen jó úton vagyok a házi felverhető kókusztejszín ügyében!

Hozzávalók 22 szeletes tortához
- 8 db tojás
- 6 evőkanál barna rizsliszt
- 3 evőkanál nádcukor
- 1 teáskanál foszfátmentes sütőpor
- só
- 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj
- 3 evőkanál holland kakaópor

Krém:
- 250 g bio natur gesztenyemassza
- 1,5 liter rizstej
- 5 evőkanál barna rizsliszt
- 2 teáskanál agar-agar
- 2 evőkanál kukorica keményítő
- 5 evőkanál nádcukor
- pici bio vanília
- 1 dl kókusztejszín
- 3 evőkanál kókuszzsír
- 2 evőkanál pálmazsír
- 100 g belga csoki 70,5%

Elkészítése:
- a piskótához a tojásokat a porrá őrölt cukorral habosra verjük
- hozzáadjuk a rizslisztes-sütőporos-kakaós keveréket
- óvatosan összekeverjük, és közben hozzáadjuk a olajat is
- sütőpapírral kibélelt torta formába öntjük
- először 150 fokon, majd 5 perc elteltével 100 fokon készre sütjük
- ha készen van, kihűtjük és 2-3 rétegre vágjuk el
- a krémhez a tejet, cukrot, zsiradékot, csokit, vaníliát, sót feltesszük főzni
- amikor kezd forrni, akkor hozzáadjuk a keveréket : keményítő, rizsliszt, agar-agar
- felfőzzük, közepes keményre kell főzni, ha nem elég kemény, akkor még rizslisztet teszünk hozzá
- langyos állapotában hozzáadjuk a felvert kókusztejszínt, és a gesztenyemasszát, amit előtte villával összetörtem.
- én amikor összeállítom a tortát a rétegek közötti piskótát mindig megkenem egy kis sziruppal. most egy mézes-rumos-vizes főzetet készítettem.
- ezek után csak össze kell állítani a tortát
- én egy éjszakát hagytam a hűtőben pihenni
- másnap belga csokiból készítettem mázat
- felvert saját kókusztejszínnel-meggyel díszítettem

Nos, nem egyszerű...nem is lett tökéletes, de nagyon-nagyon finom! Nálunk most ez a torta az 1. helyet vette át!
Ha valaki esetleg tud gluténmentes-tojásmentes piskóta receptet, kérem küldje el nekem! köszönöm!

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Zabos bögrés süti- vegán

Gyors, egyszerű, egészséges és finom! Ennyi a jellemzője, ebben minden benne van! :-) Nálunk gyorsan elfogyott! :-) Az eredeti recept a Napfényes Élet Alapítvány: Sütemények könyvéből származik! Érdemes megvásárolni! Hozzávalók: - 1 bögre tönköly teljes kiőrlésű liszt - 1 bögre apró szemű zabpehely - fél bögre nyírfa cukor - 1 teáskanál fahéj - 1 db narancs leve - 1 db bio citrom héja - 1 marék dió apróra darabolva - én előtte meg is pirítottam - fél bögre hidegen sajtolt napraforgó olaj - 2 bögre tisztított víz - 1 teáskanál bio szódabikarbóna Elkészítése: - a száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet - állni hagyjuk kb. 15-20 percig, ha kell, akkor adunk hozzá még vizet - tepsi öntjük és 150 fokon készre sütjük Jó Étvágyat!