Ugrás a fő tartalomra

Gabonatej készítő automata- tapasztalat

Tavasz óta társam a gabonatej-, tejszín készítő automata. Szinte naponta használom így leírom a tapasztalataimat:

kép forrása: www.gabonatej.hu
- Nagyon praktikus! Gyorsan elkészíthető benne a tej, tejszín. Csak belerak az ember mindent és készen is van.
- Finom! Krémes állagra turmixol!

Tapasztalat:
- Egy ideig mindig adtam hozzá minden egyes főzéshez egy kupaknyi kókuszt, mert a recept azt írta, mert így nem nyálkásodik, plusz kálcium forrás miatt. Viszont sok esetben felesleges, mert úgy is nyálkás.pl.: zab, rizs
- Nem adok hozzá édesítőt. Mert ha főzöm, sütöm, akkor eleve a tésztába, krémbe teszek édesítőt. Ha pedig megisszuk, akkor mézet használok
- Nem adok hozzá olajat, vagy zsiradékot. Mert ha főzőm-sütöm, akkor eleve rakok hozzá, ha pedig megiszom, akkor langyos állapotában keverem hozzá, amire szükségem van. Használom ekkor: a mákolajat, dió olajat, mandula olajat
- Nem teszek bele sót
- Tejszín esetében pedig zsiradékként kókuszzsírt teszek. Ha édes tejszínt készítek habnak, akkor hozzá adok nádcukrot is.

Tejvariációk:
Nem mindegy, hogy az ember mire fogja használni a tejet. Süt-e vele, csak megissza, vagy kásának?

Inni:

Ha  nem sűrű italt szeretnénk:
- kókusztej
- mandulatej
(én nem szoktam semelyikhez hozzátenni plusz kókuszt, így is finom)

Ha sűrűbb italt szeretnénk, vagy kakaónak:
- kókusz+pici zab
- mandula+pici rizs

Ha "dúsított" sűrűbb italt szeretnénk:
- mandula+pici aranylen

Főzéshez-sütéshez:
Én ekkor kicsit sűrűbb változatát választom, tehát a jól sűrűsödő zabot, rizst. Ekkor 1 literhez 1 mérő kupaknyit használok. Nem teszek hozzá plusz kókuszt, mert akkor is nyálkásodik, ha hozzáadok, és sokszor nem kell hozzá még egy íz.

Összességében nagyon meg vagyok elégedve az automatával! Nagyon szeretem ! :-)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Egészséges "kolbász-hurka"

Ezen a recepten több hónapig dolgoztam! Nagyon sok munkám van benne!  Az ötlet onnan jött, hogy a párom nagy kolbász mániás. Nagyon szereti a füstöltet-sültet. Úgy van vele, mint Gombóc Artúr a csokival. Így igyekeztem ezt azt az álmát is megvalósítani, ami nem volt egyszerű. A boltokban kapható "kolbász" nem hasonlít a kolbászra, nem lehet főzni vagy sütni. Én viszont olyat szerettem volna, amit lehet főzni és sütni is. Sikerült! :-)) Mi most tepsis burgonyával és saját eltevésű cseresznye befőttel ettük. De kóstoltuk már mustárral is! Nekünk nagyon ízlik!! :-)) Kolbász: - 4 maréknyi apró szemű zabpehely -  fél vöröshagyma,3 db fokhagyma, pirospaprika, só, bors - 2 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál napraforgómag - 2 teáskanálnyi búzasikér - barna rizsliszt- amennyit felvesz - víz Az egészet összekeverjük vízzel. Kicsit hagyjuk önmagában ázni, majd kóstoljuk, hogy kell-e még bele valami. Nos innen lesz nem teljesen vega. Hiszen én nem t