Ugrás a fő tartalomra

Terápiás hatású gyümölcsök 1. rész

Beköszöntenek a hidegebb napok, így fokozottabban kell odafigyelnünk saját és családunk egészségére. Közösségekbe járunk, több időt töltünk egy légtérben másokkal. Másrészről hiányzik a sok színes gyümölcs a kertből.
Ilyenkor érdemes a szezonális gyümölcsök mellett (alma, körte, szőlő), egyéb más gyümölcsöket fogyasztani. A feldolgozásukat tekintve inkább lé formában, étkezések előtt 20-30 perccel, hiszen így gyorsabban szívódik fel a gyomorban.
forrás:www.edenkert.hu
Most egy számomra igen kedvelt növény bemutatásával kezdenék, ami nem mást mint a homoktövis! Hazánkban igen sok helyen fellelhető, igen szúrós növény, így aki ennek termesztésével foglalkozik, igen nehéz feladata van a betakarításával! :-)

A homoktövis tartalmazza a gyógynövények közül a legtöbb C-vitamint, így igen erőteljes hatása van az immunrendszerünkre! Mindez mellett nagyon jó gyulladáscsökkentő, felgyorsítja a gyógyulást! Tehát megfázás, influenza, felső légúti megbetegedések elsődleges gyógyszere!
A speciális zsírsavösszetétele miatt nagyon jó fogyókúrázóknak, hiszen fokozza az anyagcserét, oldja a narancsbőrt. A férfiaknál a prosztata megbetegedéseknél nagyon hatásos orvosság! E mellett a vér koleszterinszintjét is csökkenti!
E-vitamin tartalma miatt használják a kozmetikai iparban is, hiszen a száraz bőrt jól ápolja és véd az UV-sugaraktól!
A homoktövis tartalmaz: B1, B6, E-vitaminokat, K-vitamint, bioflavonoidokat, trigliceridet, szerves savakat (borostyán-, alma-,  oxálsav), ásványi anyagokat pl.: Ca, Mg stb, és más egyéb hasznos anyagokat.

 Ajánlott azoknak, akik fokozott fizikai- és szellemi megterhelésnek vannak kitéve. Akik sokat sportolnak, erőnlét fokozásra. Tápanyaghiányban szenvedőknek. Mindazoknak, akik sokat fáradtak, levertek, magas vérnyomással küszködőknek, kismamáknak, dohányzóknak, májbetegeknek, gyerekeknek. Tehát mindenkinek! :-)

Felhasználását tekintve igen széles körűen használjuk manapság. Lehet dzsemet, levet, őrleményt, akár olajtermékként is.

Viszont nem mindegy, hogy mikor és milyen dózisban használjuk!

- Alapjában az adagolás megelőzés céljából levet ihatunk éhgyomorra, étkezés előtt 20-30 perccel kb. fél deci. Őrlémenyt pedig 1 teáskanálnyit mézzel összekeverve.
- Minden egyes megbetegedésnél más az adagolás! Kérdezd fitoterapeutádat!
- Gyerekeknek, idősebb embereknek inkább a könnyebben felszívódó lében adjuk.
- Gyerekeknek 2 éves kortól fokozatosan szoktatjuk hozzá őket, és főleg reggel éhgyomorra adjuk. Adagolása számukra 2-5 éveseknek 1 teáskanál, majd 3 evőkanál.
- Gyógyszert fogyasztók figyeljék meg, hogy lesz-e tőle hasmenése, mert akkor a dózist csökkenteni kell!
- Kismamák-szoptatós anyukák naponta egyszer fogyasszák, akár a levet, vagy az őrleményt! Ha szoptatás alatt a babának hasmenése van - és minden más egyéb tényező kizárható-, akkor csökkenteni kell az adagot!

Jó Egészséget mindenkinek!  (www.biofitness.hu)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Egészséges "kolbász-hurka"

Ezen a recepten több hónapig dolgoztam! Nagyon sok munkám van benne!  Az ötlet onnan jött, hogy a párom nagy kolbász mániás. Nagyon szereti a füstöltet-sültet. Úgy van vele, mint Gombóc Artúr a csokival. Így igyekeztem ezt azt az álmát is megvalósítani, ami nem volt egyszerű. A boltokban kapható "kolbász" nem hasonlít a kolbászra, nem lehet főzni vagy sütni. Én viszont olyat szerettem volna, amit lehet főzni és sütni is. Sikerült! :-)) Mi most tepsis burgonyával és saját eltevésű cseresznye befőttel ettük. De kóstoltuk már mustárral is! Nekünk nagyon ízlik!! :-)) Kolbász: - 4 maréknyi apró szemű zabpehely -  fél vöröshagyma,3 db fokhagyma, pirospaprika, só, bors - 2 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál napraforgómag - 2 teáskanálnyi búzasikér - barna rizsliszt- amennyit felvesz - víz Az egészet összekeverjük vízzel. Kicsit hagyjuk önmagában ázni, majd kóstoljuk, hogy kell-e még bele valami. Nos innen lesz nem teljesen vega. Hiszen én nem t