Ugrás a fő tartalomra

Dúlaságról

Mostanság szüneteltem egy kicsit a bejegyzéseimet, mert igazából nem volt semmi különleges recept, amit meg tudtam volna osztani. Én is készülődtem az Ünnepekre!

Most viszont a Dúlságomról ejtenék pár szót!

Hála az Égnek sokan megkeresnek ilyen-olyan babavárási kérdéseikkel, amelyeknél nagyon nagy szeretettel segítek! Viszont még mindig tévhitek élnek a Dúla fogalmával kapcsolatosan.
http://terhesseg-meddoseg.com/
Íme pár tévhit:

- A Dúla nem egyenlő az otthonszüléssel és a bábasággal! 
A Dúla egy segítői női társ, aki már hüvelyi úton szült, s a szülés témakörében képzéseken vesz részt.
A Dúla ott van, ahol szükség van rá. Ha az anyuka kórházban szeretne szülni, akkor ott nyújt segítséget.
A Dúla nem orvos, nem szülésznő, nem bába!

- A Dúla akadályozza, vagy az orvosok-szülésnők ellen van!
A Dúla lelkileg, testileg nyújt támaszt a mamának, babának, papának.
Egy jó Dúla szinte láthatatlan.:-) Nem akadályoz senkit a munkájában, sőt megkönnyítheti.

- A Dúla csak a szülésnél van jelen?
Jó magam is főleg a fogantatási problémákban, várandósságban, szülés felkészítésében, szülés feldolgozásában és azt követő időszakban veszek részt! Akkor és addig vagyok jelen, amíg szükség van a tanácsaimra. Hiszen én nem csak dúla vagyok, hanem fitoterapeuta, jóga oktató is. 

- Ha a Dúla nem orvos, nem bába, akkor miért van rá szükség?
Mert minden figyelmével, tudásával azon van, hogy a mama-baba a viszonyokhoz képest pozitív szülés-születésélményben részesüljön. Hiszen az az anyuka, aki örömmel éli meg a fájdalmakat, örömmel szoptat. Az biztos, hogy több gyermeket is a Világra fog hozni, valamint azok a gyerekek, akik pozitív Életbe születnek, kapcsolatuk van az anyukával, azok kiegyensúlyozottabb felnőttek lesznek. Ezáltal talán egy  boldogabb szemléletű társadalommá válunk.

Manapság a vidéki kórházak legtöbbjében egy embert engednek be a vajúdó mama mellé. Nagyon remélem, hogy idővel lesz arra lehetőség, hogy a apuka mellett egy képzett jó Dúla is részt vegyen a születés folyamatában.

Áldott Állapotot! (folytatása következik)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Egészséges "kolbász-hurka"

Ezen a recepten több hónapig dolgoztam! Nagyon sok munkám van benne!  Az ötlet onnan jött, hogy a párom nagy kolbász mániás. Nagyon szereti a füstöltet-sültet. Úgy van vele, mint Gombóc Artúr a csokival. Így igyekeztem ezt azt az álmát is megvalósítani, ami nem volt egyszerű. A boltokban kapható "kolbász" nem hasonlít a kolbászra, nem lehet főzni vagy sütni. Én viszont olyat szerettem volna, amit lehet főzni és sütni is. Sikerült! :-)) Mi most tepsis burgonyával és saját eltevésű cseresznye befőttel ettük. De kóstoltuk már mustárral is! Nekünk nagyon ízlik!! :-)) Kolbász: - 4 maréknyi apró szemű zabpehely -  fél vöröshagyma,3 db fokhagyma, pirospaprika, só, bors - 2 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál napraforgómag - 2 teáskanálnyi búzasikér - barna rizsliszt- amennyit felvesz - víz Az egészet összekeverjük vízzel. Kicsit hagyjuk önmagában ázni, majd kóstoljuk, hogy kell-e még bele valami. Nos innen lesz nem teljesen vega. Hiszen én nem t