Ugrás a fő tartalomra

Spenótos pizza olíva bogyóval és tükör tojással

Nagyon szeretjük ezt a pizzát! Egészséges és finom is egyben. Kb. egy óra alatt meg van az előkészülettel és a sütéssel együtt.
Frissen a legfinomabb, de másnap sütőben rásütve is nagyon finom. Nimród - a 8 és fél hónapos kisfiam - is evett belőle!

Előtte nyers gyümileves volt. Annak a receptjét is idővel felrakom! :-)

Hozzávalók 2 személyre (egy nőnek és egy férfinak, hiszen a nők általában kevesebbet esznek a férfiak meg többet. Így lesz egy kisebb pizza és egy nagy pizza!)

- kb. 40 dkg liszt - fele teljeskiőrlésű bio tönköly liszt és bio tönköly fehér liszt
- kb. 1 dl langyos víz (amennyit felvesz a tészta)
- 2-3 g élesztő
- só
- 2 evőkanál bio olíva olaj

Tetejére:
- 500 g fagyasztott bio spenót vagy friss, mert abból még finomabb
- só,
- 2 evőkanál 20% tejföl
- 4 gerezd magyar fokhagyma
- pici víz

 Paradicsom szósz:
- kb. 6 nagy evőkanál sűrített paradicsom
- ha nincs gyerekünk, akkor pár szelet erős paprika
- víz
- só, bors, oregánó, bazsalikum, kakukkfű
- 2 evőkanál olíva olaj

 Plusz feltét:
- pizzánként 1-1 tojás
- olíva bogyó
- trapista sajt

 Elkészítés:
- először langyos vízben futtassuk fel az élesztőt
- a tészta többi hozzávalójával gyúrjunk tésztát belőle és rakjuk félre. Addig elkészítjük a szószokat!

- a következő fázis a spenótos feltét!
- A spenótot vízben felrakjuk főzni, majd ízesítjük. Levesszük a tűzről!
- a sűrített paradicsomba tesszük a fűszereket és az olíva olajat a legvégén a vizet.
- nem túl folyós és nem túl sűrű szószt kell kapnunk.

Összeállítás:

-a tésztából formázunk egy kisebb és egy nagyobb pizzát,
- először mind a kettőre rátesszük a paradicsomszószt,
- majd jöhet a spenót,
- olíva bogyó,
- kör alakban megszórjuk a sajttal úgy, hogy a közepére tudjuk ütni a tojást,
- majd mindenestül betesszük a sütőbe 150 fokon légkeverésesen kb. 20 percig sütjük.

Tálaláskor még készíthetünk plusz öntetet a paradicsomszósznak megfelelő recept szerint, csak hígabbra készítjük el! Ebbe már rakhatunk jó kis erős paprikát is - a férfiak kedvéért! :-))
nyami!

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Zabos bögrés süti- vegán

Gyors, egyszerű, egészséges és finom! Ennyi a jellemzője, ebben minden benne van! :-) Nálunk gyorsan elfogyott! :-) Az eredeti recept a Napfényes Élet Alapítvány: Sütemények könyvéből származik! Érdemes megvásárolni! Hozzávalók: - 1 bögre tönköly teljes kiőrlésű liszt - 1 bögre apró szemű zabpehely - fél bögre nyírfa cukor - 1 teáskanál fahéj - 1 db narancs leve - 1 db bio citrom héja - 1 marék dió apróra darabolva - én előtte meg is pirítottam - fél bögre hidegen sajtolt napraforgó olaj - 2 bögre tisztított víz - 1 teáskanál bio szódabikarbóna Elkészítése: - a száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet - állni hagyjuk kb. 15-20 percig, ha kell, akkor adunk hozzá még vizet - tepsi öntjük és 150 fokon készre sütjük Jó Étvágyat!